“S’ha refrenat qualsevol ànsia que el PSOE pogués tenir a colonitzar el Poder Judicial amb els mateixos mètodes que està colonitzant altres institucions de l’estat”. El PP i el PSOE assoleixen un acord, però Alberto Núñez Feijóo no cessa les seves crítiques dirigides al govern espanyol. Després que populars i socialistes hagin acordat la renovació i reforma del CGPJ, el líder de l’oposició ha comparegut d’urgència a la seu del carrer Génova per exhibir un pacte que s’ha fet propi. Per a Feijóo, “s’ha imposat la impossibilitat d’intromissió política a la justícia”, “s’ha acabat qualsevol possibilitat de controlar políticament” el CGPJ i “queda assegurada la independència per a la conformació i funcionament del nou CGPJ i per a posteriors renovacions”. El PP subratlla dues claus més: “S’impedeixen per llei les portes giratòries de la fiscalia amb prohibició expressa que un ministre pugui ser fiscal general de l’estat” i “s’inclou la garantia històrica de l’elecció de vocals amb participació de jutges”. En aquest context, Feijóo considera que Pedro Sánchez “no ha cedit per conviccions, sinó per obligació”.

📝 El PSOE i el PP pacten la renovació i reforma del CGPJ després de cinc anys de mandat caducat

📝 Les claus de l’acord PSOE-PP: un exministre haurà d’esperar cinc anys per ser fiscal de l’Estat

 

L’acord assolit entre ambdues formacions inclou la renovació del CGPJ i la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial simultàniament el juliol. Fonamentalment, després de cinc anys i mig amb el mandat caducat, els dos principals partits espanyols han acordat aquest dimarts a Brussel·les que cada un tingui deu vocals en el Consell General del Poder Judicial. El PSOE i el PP també han pactat que a partir d’ara els nomenaments fets pel CGPJ requereixin una majoria reforçada de tres cinquenes parts. A més, els nous membres del CGPJ tindran ara una missió: presentar en un període de sis mesos una proposta sobre com s’hauran d’escollir a partir d’ara els vocals de la cúpula judicial.

“He rebut pressions de tota mena”

Durant la seva intervenció, Alberto Núñez Feijóo ha reconegut que, durant tot el temps que s’han allargat les negociacions, ha rebut “pressions de tota mena” i ha escoltat “afirmacions diverses, fins i tot contradictòries” i ha confessat que no li ha estat “fàcil” mantenir-se “ferm en la defensa de la independència judicial, acabés això en acord o desacord”. Així mateix, el líder del PP subratlla que els objectius que es va marcar inicialment el PP s’han complert “gairebé del tot”. Ara bé, no ha estalviat retrets dirigits a la Moncloa: “El govern espanyol ha contaminat gairebé totes les institucions i el Poder Judicial és de les poques que encara estava fora de perill, i m’alegra dir que ho continuarà estant”. “El PSOE no controlarà el Poder Judicial i el PP tampoc. Per la meva part, missió complerta”, ha afegit.

El líder del PP també ha volgut protegir-se dels dards que li arribin de Vox i ha contestat una pregunta que ell mateix s’ha formulat. “Per què hem acceptat negociar amb l’actual president del govern espanyol sobre això amb el que està passant al nostre país?”, s’ha interrogat. I ell mateix ha replicat: “Sabem distingir entre l’oposició al govern i la lleialtat a l’Estat. I tant l’una com l’altra són fermes: ni ha canviat la negativa consideració que ens mereix l’actual Govern, ni tampoc la nostra responsabilitat cap a les grans qüestions d’estat”. Això sí, ha volgut deixar clar que no és “optimista” en què aquesta complicitat possibiliti un “nou clima entre els dos grans partits”.

I és que poca estona abans, Santiago Abascal, ha considerat que aquest pacte “consuma la traïció del PP i l’estafa als seus electors” després de “repartir-se els jutges” amb el PSOE en un moment en què “Sánchez està atacant els jutges i el govern espanyol està acoquinant el jutge que està intentant investigar la corrupció de la família de Sánchez”. “Quan el PP treia la gent al carrer contra el cop de Sánchez, el PP continuava negociant el repartiment de jutges”, ha reblat el líder de Vox.

“Sense Europa, probablement avui no estaríem davant aquest acord”

Feijóo, que va ser qui inicialment va proposar que la Comissió Europea exercís de mediadora per garantir i facilitar la renovació del CGPJ, ha volgut agrair la implicació dels dirigents comunitaris. Primer a través del comissari de Justícia, Didier Reynders, i després amb la vicepresidenta de la Comissió Europea i comissària de Valors i Transparència, Věra Jourová. I ha posat en relleu que “si Europa no hagués intervingut i sense l’advertiment al govern sobre l’informe de l’estat de dret que anava a emetre, probablement avui no estaríem davant aquest acord”. “Si algun ciutadà s’ha preguntat alguna vegada per a què serveix Europa, crec que avui han tingut una resposta adequada”, ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!