El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reconegut aquest dimecres que farà "ajustos" en el partit i en el grup parlamentari popular i ha deixat en l'aire si la secretària general de la seva formació, Cuca Gamarra, continuarà sent portaveu al Congrés, un lloc que en l'últim any i mig ha compatibilitzat amb la seva labor al capdavant de la Secretaria General del PP. Segons Feijóo, hi haurà una resposta a aquesta qüestió quan tinguin presa una "decisió definitiva". Així, el president 'popular' ha explicat que "quan hi hagi nou Govern a Espanya" —sense especificar si serà presidit per Pedro Sánchez i apuntant a la possibilitat de repetició electoral— faran "els ajustos que corresponguin al Congrés, al Senat i al partit" perquè, en aquest cas, començaran "una nova etapa". "I en la nova etapa hi ha d'haver ajustos, clar", ha asseverat, sense donar més detalls atès que els afectats per aquests canvis no ho saben, segons ha reconegut.

Tal com ha avançat El País aquest divendres, en el marc d'aquesta reestructuració del PP anunciada, Feijóo vol fulminar Cuca Gamarra al Congrés i rellevar-la del paper de portaveu parlamentària, en considerar que és una figura ja cremada per a un paper de tanta rellevància mediàtica i d'imatge de partit. A més, un paper que Gamarra té per l'executiu popular anterior, de Pablo Casado, i és, per tant, una herència no cercada per l'actual líder del partit. Ara, amb el seu lideratge refermat després de l'intent d'investidura fallida i el bany de masses a Madrid contra l'amnistia, Feijóo modelà al seu gust la cúpula i els càrrecs del partit per encetar la nova legislatura. Per al relleu davant del càrrec de portaveu parlamentari, Feijóo valora tres figures de confiança: el vicesecretari general institucional del PP, Esteban González Pons, el vicesecretari de cultura i portaveu nacional durant les darreres campanyes electorals, Borja Sémper, o el coordinador general del partit, Elías Bendodo, figura pròxima al president andalús, Juanma Moreno.

Gamarra justifica els canvis per adaptar-se al paper d'oposició

Precisament, la més assenyalada per aquests eventuals canvis al partit, la secretària general, Cuca Gamarra, ha justificat aquest dijous els "ajustos" d'Alberto Núñez Feijóo, tant en l'àmbit orgànic com en l'àmbit parlamentari, per a "adaptar-se" a la funció d'oposició que hauran d'exercir en cas que el socialista Pedro Sánchez sigui investit president del Govern. Segons ha indicat, aquests canvis buscaran ser l'"alternativa i l'esperança" dels espanyols enmig de la "gravetat de les circumstàncies" actuals, en al·lusió a l'amnistia.

"Crec que el president del meu partit ha estat molt clar en aquest aspecte. Som el primer partit d'aquest país, tenim una responsabilitat i, per tant, la primera responsabilitat que tenim és adaptar-nos a aquella funció que hem de complir", ha declarat Gamarra en una roda de premsa al Congrés. En aquest sentit, ha indicat que és "lògic" que en l'inici de la legislatura "s'adaptin els equips per a la funció" que hagin de dur a terme "en el futur més pròxim". "En aquest sentit, i com a secretària general, durem a terme i prendrem totes les decisions que calgui prendre perquè el partit doni resposta a aquest objectiu", ha postil·lat.

Juanma Moreno, convençut que Feijóo "encertarà"

El president del govern andalús i líder del PP d'Andalusia, Juanma Moreno, també s'ha pronunciat i ha assegurat aquest dijous que està convençut que si Feijóo fa canvis al partit "encertarà" perquè "coneix bé el partit i té criteri de sobres". En un acte a la localitat gaditana d'Alcalá de los Gazules, Juanma Moreno s'ha referit així als "ajustos" que el president del PP ha anunciat per al Congrés, el Senat i el partit. Pel president del PP andalús, Feijóo "té la potestat i el dret fer els ajustos que consideri necessaris" perquè el partit s'acosti més a ser la "corretja de transmissió que ha de ser de la societat espanyola". "Ell fa un any i mig que és al capdavant del partit, haurà observat coses en les quals es pot millorar i a ell li correspon prendre aquesta decisió", per a la qual cosa comptarà amb el seu suport. I ha assegurat que no tractarà d'interferir en aquests ajustos perquè és "molt respectuós" i perquè "no m'agrada que hi hagi ingerències en les decisions que jo prenc en l'àmbit del PP d'Andalusia i, per tant, si a mi no m'agrada que hi hagi ingerències, no seré jo qui exerceixi ingerències en aquestes decisions que li corresponen exclusivament a ell".