La Comissió Europea com a mediadora per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que porta cinc anys amb el mandat caducat. És l'oferta que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha fet al president espanyol, Pedro Sánchez, per desencallar unes converses que fa temps que estan trencades. Tots dos ho han abordat a la reunió que han mantingut aquest divendres al Congrés dels Diputats.

El PP juga ara la carta del mediador i vol que la Comissió Europea “supervisi” les negociacions i l'acord per renovar el CGPJ amb perfils independents i per canviar la llei que regula el sistema d'elecció dels membres de l'òrgan de govern dels jutges. La proposta és celebrar reunions a tres bandes, entre la Comissió Europea, el PP i el PSOE, amb la presència d'autoritats públiques comunitàries i de perfil incontrovertible. Sánchez s'ha mostrat disposat a acceptar aquest model.

Feijóo nega de totes totes que es pugui comparar la Comissió Europea amb Francisco Galindo

Ara bé, Feijóo nega categòricament que sigui un mediador i per argumentar la necessitat que la Comissió Europea intervingui a les converses justifica que “si els socis del govern espanyol no se’n fien, l’oposició té molt difícil fiar-se’n” i que la renovació del CGPJ “s’ha de fer amb totes les garanties d’independència”. Així mateix, davant els paral·lelismes amb Francisco Galindo Vélez, el mediador que van pactar el PSOE i Junts per les seves negociacions, és contundent: “Equiparar la Comissió Europea a un mediador salvadorenc especialitzat en bandes armades em sembla una falta de respecte”. També ha demanat respecte per la Comissió Europea perquè és “una institució espanyola a la qual l’Estat ha transferit bona part de la seva sobirania”.

En aquest sentit, el PP ha fet aquesta setmana un sondeig discret a la Comissió, que va mostrar una “resposta favorable a prosseguir i monitorar el possible acord”. Sobre el nom que ha de participar en les reunions, dues opcions que hi ha sobre la taula serien Didier Reynders, comissari de Justícia, i Věra Jourová, vicepresidenta per Valors i Transparència. Tanmateix, serà la mateixa Comissió qui designi qui és la persona que correspongui. I la voluntat del PP és resoldre aquesta qüestió abans de les eleccions europees del juny.

Feijóo també ha expressat la desconfiança pel fet que el seu interlocutor en anteriors ocasions, el ministre Félix Bolaños, els hagi “mentit de manera reiterada i continuada”. El líder del PP ha convidat Sánchez a cessar-lo, tot i que ha afegit que la seva manera de treballar “és no vetar persones”.

Impedir que els jutges compareguin al Congrés

A més, Feijóo ha proposat a Sánchez una modificació del Reglament del Congrés perquè quedi clar que jutges i fiscals “no han de comparèixer a cap comissió d’investigació per retre comptes de les seves actuacions jurisdiccionals”, en un gest que, per Feijóo, era un “requisit previ i mostra de bona fe per restaurar la confiança en jutges i magistrats”, cosa que és “imprescindible”.

Eliminació de la paraula “disminuïts” de la Constitució

Finalment, en relació amb la reforma de l'article 49 de la Constitució per eliminar la paraula “disminuïts”, ha plantejat mantenir el text consensuat entre el PP i el PSOE, presentar-lo amb la signatura de les dues formacions abans de finals d’any i comprometre que les esmenes només s’acceptaran si els dos grups estan d’acord. Ha subratllat que, en cap cas es pot celebrar un referèndum per la modificació i que el PSOE ha d’exigir que Sumar hi renunciï explícitament. El PP aspira que tot aquest procés pugui culminar durant el mes de gener i Feijóo es mostra optimista.

Una trobada “oportuna” que arriba després d’un estira-i-arronsa de 15 dies

Per Alberto Núñez Feijóo, la trobada amb Pedro Sánchez ha sigut “oportuna”, s’ha celebrat de manera “adequada” i ha respost a les expectatives: “Es podia esperar molt poc i hem aconseguit poc”. El líder del PP considera que ha sigut una oportunitat que no han sabut aprofitar per arribar a acords i “tornar al camí constitucional” i reconeix que no ha trobat voluntat de rectificació, cosa que no el sorprèn, però el preocupa. “M'he endut bastants nos”, ha lamentat, i ha reconegut que no hi ha futures trobades previstes.

Feijóo ha constat que el marge de maniobra per qualsevol acord és “el marge que deixin els independentistes” i, amb un punt d’humor, ha remarcat que a Espanya “no li ha tocat el gordo”, que està reservat pels socis del govern espanyol i l’independentisme.

La reunió entre els líders del PSOE i del PP ha començat aquest divendres puntual a les 10.30 h del matí. Just després de saludar-se, Sánchez ha regalat a Feijóo el llibre Volver a dónde, un dietari de l’escriptor Antonio Muñoz Molina que narra en primera persona com va viure el confinament. “El president ha volgut recordar un dels moments més difícils que ha viscut el nostre país en els darrers temps”, assenyalen des de la Moncloa.

La cita entre Sánchez i Feijóo es va programar, finalment, aquest dimecres, en una de les tres dates que la Moncloa havia ofert a Génova. L'acord pel dia arribava després d'un estira-i-arronsa que s'allargava des de la primera setmana de desembre, quan Sánchez va anunciar que volia reunir-se amb Feijóo i aquest va demanar l'ordre del dia per escrit. Aquest dimecres al matí, el president del PP va enviar una carta a Sánchez indicant-li els temes que volia abordar i convidant-lo a escollir el lloc de la trobada, però més tard, des de la tribuna del ple del Congrés, va instar-lo a reunir-se a la Cambra Baixa, i no a la Moncloa com és habitual en trobades entre el president espanyol i el líder de l'oposició. Sánchez va assenyalar aquesta anomalia, però va acceptar l'oferiment.