El popular Alberto Núñez Feijóo ha aconseguit aquest vespre sumar la seva quarta majoria absoluta al Parlament gallec, i ha igualat la marca de l'històric Manuel Fraga. Darrere del PP, el BNG, amb Ana Pontón al capdavant, no només ha triplicat la representació amb relació a fa 4 anys, sinó que ha fet el sorpasso al PSdeG-PSOE i ha escombrat literalment Podemos-Esquerda Unida que, dessagnada en disputes internes, ha desaparegut d'una cambra gallega. A partir d'aquest vespre el Parlament de Galícia només comptarà amb tres grups parlamentaris.

Tot i que les enquestes a peu d'urna havien apuntat la possibilitat que el PP perdés la majoria absoluta, tan bon punt s'han obert les urnes, la candidatura de Feijóo ha quedat instal·lada en tot moment per damunt del resultat de fa quatre anys fins que en el darrer moment s'ha situat en els 42 diputats, un més que el 2016, i un 48% dels vots.

 

El candidat popular, que ha abanderat un discurs moderat i no ha dubtat a amagar les sigles del PP a la seva campanya, ha aconseguit, a més, sortir victoriós en el seu particular pols amb la seu de Génova, després que Pablo Casado ha imposat a Euskadi un discurs molt més dur per disputar el vot a Vox i un acord amb Ciutadans que han resultat nefasts.

"Governabilitat d'Espanya"

"Em dedicaré a Galícia amb més força, determinació i més ganes que a la primera, segona i tercera legislatura", ha assegurat un Feijóo emocionat en valorar els resultats. En la seva primera intervenció ha dirigit un missatge a la política estatal, ha garantit que Galícia cooperarà en la governabiltiat d'Espanya i treballarà per millorar-ne la convivència, i també s'ha dirigit a aquells votants que no li han fet costat per assegurar que governarà per a tots.

"Si alguna cosa em semblava impossible, era aconseguir una quarta majoria absoluta, i més enmig d'una pandèmia", ha confessat Feijóo, que ha tingut un record per als seus predecessors del PP, Xerardo Fernández Albor i Fraga.

Rècord del BNG: 19 escons

El BNG, que quatre anys enrere amb prou feines va aconseguir resistir amb 6 escons a l'onada d'En Marea, s'ha apropiat del lideratge de l'oposició després d'incrementar en un 15% el percentatge de vot i sumar 13 diputats, que l'ha situat en 19 escons.

Aquest vespre Ana Pontón ha superat el millor resultat del carismàtic Xosé Manuel Beiràs, que el 1997 va fer 18 escons.

0f7c653dd6884b90950694ac038360bfb82caf1d

La candidata del BNG, Ana Pontón / EFE

El PSdeG, tercer

El PSdeG-PSOE tot just ha aconseguit resistir el resultat a Galícia i ni tan sols ha pogut conservar la segona posició amb la candidatura encapçalada per Gonzalo Caballero, nebot de l'alcalde de Vigo i excandidat a la Xunta, Abel Caballero.

Els socialistes han crescut un punt i mig percentual, però no han anat més enllà dels 14 escons que van registrar fa quatre anys i que, de fet, va ser la seva pitjor marca en uns comicis gallecs. 

Amb tot, el resultat dels socialistes ha estat millor que el dels seus socis de govern a Madrid. Després que En Marea no va ser capaç de finalitzar la legislatura amb els 14 diputats obtinguts el 2016 i es va acabar trencant a començaments del 2019, aquest vespre Podemos-Esquerda Unida-Anova ni tan sols ha aconseguit representació.

Tampoc s'han fet amb cap escó Ciutadans ni Vox, i el Parlament gallec a partir d'aquest vespre quedarà integrada per tres grups parlamentaris.