Alberto Núñez Feijóo ha fet pivotar el seu discurs a la investidura al voltant de l’amnistia que Pedro Sánchez està negociant amb els partits independentistes. Al seu entendre, el president en funcions viu captiu de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana i, a la cambra baixa, s’ha compromès a “no defensar-ho”. “No ho faré perquè tinc principis, límits i paraula”. Per això ha apel·lat a la “integritat” de Sánchez perquè digui prou a l’exculpació d’independentistes que, segons ha explicat, no és “acceptable, ni èticament ni jurídica”, al marge de proposar la creació del delicte de deslleialtat institucional i l'enduriment del delicte de malversació. D’altra banda, el líder del PP ha posat sobre la taula sis pactes d’Estat, entre els quals destaca la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), rebaixes de l’IRPF, una reforma fiscal i canvis en el sistema de finançament autonòmic.
🔴 Debat d’investidura de Feijóo, DIRECTE | Última hora al Congrés dels Diputats
L’inici de Feijóo ha estat una declaració d’intencions. Així ha arrencat: “L’amnistia o qualsevol fórmula anàloga és un instrument adequat per superar el conflicte català. No es resoldrà de manera definitiva si no contemplem el dret a decidir del poble de Catalunya mitjançant un referèndum o qualsevol fórmula equivalent o anàloga. Amb això en tindria prou, oi?”, s’ha preguntat Feijóo, fent al·lusió a una cita de caràcter independentista i que s’ha respost ell mateix: “Doncs no, no ho defensaré perquè tinc principis, límits i paraula”. El discurs ha intentat desgastar al màxim a Pedro Sánchez, de qui creu que té la soga al coll per part dels independentistes. En aquest sentit, ha recordat, “tinc al meu abast els vots per ser president del govern” i ha afegit: “No accepto pagar el preu que em demanen per ser-ho”.
En contraposició al PSOE, el dirigent gallec ha fet una esmena a la totalitat de la reforma del Codi Penal que han impulsat els socialistes per acontentar els independentistes. En aquesta línia, ha proposat crear el delicte de deslleialtat institucional, recuperant l'esperit de la sedició, i endurir el de malversació, com a instruments "per protegir la dignitat de l'Estat".
A parer seu, accedir a la petició de Junts i ERC seria “abusar de la confiança dels votants” i “eludir un deure”. “Em sento representant de la immensa majoria d’espanyols que el 23 de juliol van votar partits que tampoc no portaven al programa electoral ni l’amnistia ni l’autodeterminació ni qualsevol fórmula equivalent o anàloga”. En la tesi que ha defensat des de la tribuna d’oradors, ha recordat que l’amnistia “no és acceptable ni èticament ni jurídica”, alhora que ha insistit que “fora de la Constitució no hi ha democràcia”.
Feijóo ha invertit molta energia a advertir els partits independentistes d’obrir-se a pactar amb Pedro Sánchez. "Què els fa pensar que tot el que avui s'utilitza per satisfer les seves exigències no s'utilitzarà contra vostès quan ja no els necessitin?”. En concret, s’ha adreçat directament a PNB i Junts per recordar-los que a ell no l’han votat per lliurar-los l'autodeterminació o l'amnistia, com tampoc no els han votat "perquè s'apliqui la política econòmica de Podem". En aquest context, ha insistit a alertar aquestes forces de les “conseqüències electorals de les seves aliances”, de les quals ha dit que “no són gaire rendibles”. I ha insistit que s’equivoquen en reduir la seva raó de ser “gairebé en exclusiva a la qüestió identitària”.
Crida al PSOE perquè rectifiqui i la solitud de Feijóo
Aquest és el marc que ha resseguit Feijóo per transmetre que Pedro Sánchez està sucumbint a la “desigualtat entre tots els espanyols”. Fins i tot s’ha referit a tots els expresidents espanyols i als anteriors secretaris generals del PSOE que, segons ha dit, no acceptarien ni de lluny la proposta independentista: Adolfo Suárez, Felipe González, José María Aznar, Mariano Rajoy i, fins i tot, José Luis Rodríguez Zapatero. Sobre això ha dit que “tots els nostres predecessors haurien respost el mateix, perquè el que planteja l’independentisme és una aberració jurídica”.
Ara bé, tot i no fer cap crida pública a la desobediència i al transfuguisme, el líder del PP ha apel·lat als socialistes descontents pels “menyspreus” del president espanyol i, en aquest punt, s’ha limitat a dir que els díscols del PSOE no estan “sols”. “El seu esforç no serà en va”, ha sentenciat.
El missatge persegueix l’objectiu d’evidenciar l’obstinació de Sánchez per mantenir-se al poder. De fet, creu que encara hi ha temps perquè el PSOE i el PP es posin d’acord i, en aquest sentit, ha lamentat “la incomunicació” entre els dos grans partits espanyols i ha defensat que seria “lògic” que s’entenguessin per arribar a “grans acords” en democràcia. Al PSOE i a la resta de partits, inclosos els nacionalistes, els ha ofert un govern en solitari del PP que “deixi enrere blocs i bloquejos”, que “garanteixi l’estabilitat del país” i que abordi “un programa de reformes” que hauria de cristal·litzar en sis grans pactes d’Estat.
L’oferta del PP té una limitació més que evident i així ha quedat palès a la vista de tothom. Feijóo s’ha quedat estancat en els 172 vots, que li proporcionen el seu partit, Vox, Coalició Canària i Unió del Poble Navarrès. Als ultres els ha agraït, “tot i les nostres discrepàncies”, que no hagin condicionat els seus vots “a la seva presència al govern”.
L’oferta de Feijóo: sis grans pactes d’Estat
En la línia del que va oferir durant la ronda de contactes, Feijóo ha ofert un govern en solitari del PP que se sustenti en sis grans pactes d’Estat que abordin un programa de reformes. Entre elles, ha proposat renovar la cúpula del CGPJ i que, alhora, es registri al Congrés una llei de reforma del model d’elecció: “En la nova llei hem d’assumir el tancament total de les portes giratòries entre el poder executiu i el judicial i garantir la independència absoluta de la Fiscalia General de l’Estat”.
En l’àmbit econòmic, el dirigent gallec ha apostat per prendre decisions a favor de les famílies amb més dificultats i, segons la seva proposta, la prioritat és “reduir l’IRPF a les rendes baixes i mitjanes” per compensar la pujada de la inflació i estendre “temporalment” la rebaixa de l’IVA de la carn, el peix i les conserves”. A la vegada, també ha posat sobre la taula ajudes a les famílies, una reforma fiscal i canvis en el sistema de finançament autonòmic.