El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha recriminat al PSOE que hagi impulsat una moció de censura juntament amb Bildu a l'Ajuntament de Pamplona per fer fora l'alcalde d'UPN i convertir l'abertzale Joseba Asiron en nou batlle de la capital de Navarra, qui, de fet, ja ho havia estat entre el 2015 i el 2019. "És absolutament lamentable que al PP li demanessin suport per evitar que Bildu governés a Vitòria i que els independentistes governessin a Barcelona, que el PP els donés el suport, i que ara sigui el PSOE qui dona el govern a una marca independentista", ha denunciat Feijóo en declaracions als mitjans des de Pamplona, des d'on ha recordat el veto de PSC, comuns i PP al candidat de Junts a les eleccions municipals de Barcelona, Xavier Trias, per ser alcalde. El popular ha afirmat que aquest acord entre socialistes i Bildu és "la primera factura" del pacte d'investidura de Pedro Sánchez, en el context de la manifestació d'UPN contra aquest pacte. 

Pactar amb "terroristes"

A més, també ha carregat contra els socialistes pel que creu que és "indignitat" i els ha acusat de "no tenir memòria" i de "pactar amb una marca política hereva d'una organització terrorista". El PSOE havia assegurat en els darrers mesos que no investiria un batlle de Bildu, però, finalment, els socialistes han arribat a un acord amb l'esquerra abertzale. De fet, això es produeix després que Bildu donés suport al PSOE en la investidura de Pedro Sánchez i al govern de Navarra, tot i que no ha entrat a l'executiu. A més, també es produeix en el moment en el qual l'exconsellera d'Economia del govern de Navarra i exregidora de Pamplona, Elma Saiz, ha fet el pas al ministeri de Seguretat Social. El PSOE de Navarra, amb Saiz al capdavant, es va abstenir en les votacions del passat juliol per fer alcaldessa Cristina Ibarrola, d'UPN. 

El PSOE navarrès no entrarà a l'executiu de Bildu, mentre que sí que ho faran Geroa Bai i Contigo Zurekin. A més, com a reacció, UPN ha anunciat que trencarà totes les relacions amb el partit socialista navarrès als ajuntaments. El PSOE ja ha descartat que això es pugui repetir en les pròximes eleccions al País Basc, que es preveuen al març. I és que el Partit Nacionalista Basc i els socialistes tenen una relació sòlida, tot i que, amb el canvi de lideratges, caldrà veure com queden. 

Precisament, el Partit Popular portarà l'acord entre Bildu i el PSOE a Pamplona el Senat, un escenari que estan utilitzant els populars per fer d'oposició contra Pedro Sánchez. Concretament, la senadora popular Marimar Blanco preguntarà a Pedro Sánchez si aquest acord s'emmarca en les negociacions per la seva investidura. 

Segueix el xoc frontal entre Feijóo i Sánchez

A més, Feijóo, que forma part aquest diumenge de la concentració convocada per UPN contra la moció de censura a Pamplona, ha explicat que per als 'populars' és "una obligació demòcrata, moral, constitucional i foral estar avui aquí per dir clarament que no té cap sentit que tot el que hem fet en els últims 50 anys a Espanya, que és lluitar contra el terrorisme i contra aquelles formacions polítiques que no condemnen el terrorisme, l'hàgim destruït lliurant l'alcaldia de Pamplona a un partit que segueix sense condemnar el terrorisme i que porta assassins en les seves llistes en les municipals i autonòmiques".

El president del PP ha subratllat que "no és un problema de sigles, és un problema de dignitat, de democràcia, de moralitat, sabíem que hi havia un acord entre Otegi i Sánchez i que el pacte encaputxat tindria conseqüències, se'ns van estar ocultant durant molt de temps, i ara sabem quina és la primera factura i l'última mentida". Feijóo ha afirmat que "la primera factura és lliurar la ciutat de Pamplona a Bildu i l'última mentida és negar i insistir que —el Partit Socialista— mai pactaria amb Bildu". "Pedro Sánchez vol indignitat i oblit i nosaltres volem dignitat i memòria, i és que les víctimes dels assassinats d'ETA viuen en la nostra memòria, i nosaltres les tenim sempre molt presents", ha subratllat Feijóo, qui nega que Pamplona tingui a partir d'ara una alcaldia progressista. "Tindrà una alcaldia reaccionària", ha dit. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!