Pedro Sánchez s’ha presentat aquest dimecres al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre la crisi migratòria que afronta l’estat espanyol, i ho ha fet sense presentar cap concreció sobre com fer-hi front. Davant la tensió que genera la massiva arribada d’immigrants en diverses comunitats autònomes —especialment la canària— el líder socialista s’ha limitat a prometre la posada en marxa d’un pla d’integració cultural per a migrants, fomentar el desenvolupament econòmic dels països d’origen llatinoamericans i africans, exigir a Brussel·les més ajuda als estats membres per controlar la immigració, i ajudar els migrants que ja resideixen a l’estat espanyol amb una agilització de la burocràcia per homologar títols i integrar-se al mercat laboral. De fet, el president del govern espanyol ha defensat que la immigració és “necessària” perquè, més enllà de l’aspecte “humà”, hi ha el factor econòmic. Després de la compareixença de Pedro Sánchez, ha arribat el torn d’Alberto Núñez Feijóo, que ha fet ús d’ETA i la polèmica llei que pot beneficiar exmembres del grup armat per enterbolir el debat a la cambra baixa.

 

Pedro Sánchez ha defensat que els immigrants són indispensables en el mercat laboral, sobretot en el de l’agricultura i l’hostaleria, així com el de la cura de persones grans. “Si no fem res, en els pròxims 25 anys la nostra piràmide demogràfica podria perdre quatre milions de persones en edat de treballar, cosa que podria fer que el creixement potencial del nostre país passi del 2% al 0,1%”, ha argumentat, i ha afegit que “més de la meitat de les empreses espanyoles declaren tenir problemes per tenir mà d’obra”. A través de dades, el president espanyol ha intentat desmuntar alguns mantres de la dreta i l’extrema dreta: “Els immigrants tenen una taxa d’activitat quatre punts superior als espanyols, aporten el 10% dels ingressos de la seguretat social, i utilitzen els serveis públics i les prestacions socials un 40% menys que els nascuts a Espanya”. Ha defensat, també, que els immigrants delinqueixen en la mateixa mesura que els espanyols.

Feijóo: “Per a vostè, dignitat són presos per pressupostos”

Malgrat que Pedro Sánchez ha comapregut al Congrés a petició del PP per parlar de les mesures per “afrontar l’emergència migratòria”, el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, ha dedicat bona part del seu temps a parlar d’ETA. El PP fa més crua la seva ofensiva contra el govern espanyol i torna a reclamar que es retiri la llei que podria beneficiar a presos d’ETA. Si no ho fa, la Moncloa podrà “gaudir d’aquesta victòria miserable” i “es quedarà per sempre amb l’aplaudiment d’Otegi i de Txapote”, ha afirmat Feijóo des de la tribuna. “Per a vostè, dignitat són presos per pressupostos”, li ha etzibat a Sánchez.

“Li demano expressament que retiri la llei que deixa sense efecte més de 300 anys de presó als condemnats per terrorisme d’ETA. Té cinc dies: si li queda un mínim de consciència, li prego que l’aprofiti i reflexioni”, ha advertit Feijóo a Sánchez. Els cinc dies són els que van fins al pròxim dilluns, quan la llei finalitzarà la seva tramitació al Senat i estarà a punt per publicar-se al Butlletí Oficial de l’Estat. El líder del PP, que ahir va reconèixer el seu “error injustificable” en votar a favor de l’esmena, ha volgut marcar distància amb el PSOE: “No és el mateix un error per injustificable que sigui que la baixesa moral d’impulsar una llei a posta”.

Per cert, al debat ha estat present Marimar Blanco, senadora del PP i germana de Miguel Ángel Blanco, regidor d’Ermua assassinat per ETA. Ha entrat a l’hemicicle quan estava parlant Pedro Sánchez i la bancada del PP ha interromput el discurs del president espanyol amb una ovació a la parlamentària. 

 

La compareixença de Pedro Sánchez sobre immigració

Pedro Sánchez ha comparegut aquest dimecres al Congrés per informar els 350 diputats sobre la crisi migratòria, després que s’hagin suspès les negociacions entre el govern espanyol i el PP per pactar una reforma de la llei d’estrangeria que automatitzi el repartiment de menors immigrants cada vegada que n’arribin de nous a l’estat espanyol. Va ser el PP qui va sol·licitar la compareixença del líder socialista. Miguel Tellado reclamava explicacions a l’executiu sobre les mesures impulsades per fer front a l’emergència migratòria.

Pseudo-anunci de Sánchez sobre la llei de famílies

Per altra banda, Pedro Sánchez ha “anunciat” que en les pròximes setmanes el PSOE i Sumar “treballaran per aprovar una nova llei de famílies que augmentarà els drets de les famílies monoparentals, nombroses, migrants i les que tinguin algun membre amb discapacitat”. Ha estat un pseudo-anunci, perquè aquest projecte de llei ja es troba en tramitació al Congrés dels Diputats. Segons admeten fonts de la Moncloa, el líder socialista ha informat senzillament que “s’agilitzarà o desencallarà” l’aprovació d’aquesta norma. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!