Bildu, l’amnistia i els pactes amb els independentistes han centrat el balanç de l’any 2023 que ha fet aquest dijous el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo. Just el dia que Bildu ha recuperat l'alcaldia de Pamplona gràcies al suport del PSOE, el líder del PP ha lamentat que, amb aquesta decisió, “Espanya perd un partit d’Estat” i “guanya una alcaldia reaccionària” i ha censurat que Sánchez, que ha portat el PSOE “fora del constitucionalisme, del sentit comú i de la dignitat”, ha escollit “acabar l’any brindant amb Bildu”.

 

Per Feijóo, no ha sigut fàcil resumir un any en el qual “s’han sobrepassat tots els límits a l’ètica política” amb un govern espanyol que és “el més dèbil, el que té menys paraula i el que té menys crèdit ètic de la història democràtica” de l’Estat. Paraules dures, en la línia de tot el que ha expressat en les últimes setmanes, per insistir també que la seva voluntat és que “s’acabin les trinxeres i no s’aixequen murs” i abanderar que “hi ha més esperança a l’oposició que al govern espanyol”. També ha insistit, igual que en el seu discurs d’investidura al setembre, que ell ha renunciat a “buscar dreceres per arribar a la Moncloa” i que, “entre principis i poder”, s’ha quedat amb els principis.

El “preu democràtic” que Sánchez ha fet pagar aquest 2023

Sobre les aliances del PSOE amb els independentistes catalans i bascos, el president del PP ha retret a Pedro Sánchez que “cap factura és tan cara com el preu democràtic” que ha decidit pagar aquest any 2023 i ha criticat que no només hagi donat “impunitat” als independentistes, sinó que també els hagi “donat la raó”. Ha asseverat que “cap iniciativa dels independentistes ha portat les seves pretensions tan lluny com l’ambició desmesurada de Sánchez” i s’ha compromès a “impedir per tots els mitjans que el 2024 sigui l’any de la regressió democràtica”.

En relació amb el Consell General de Poder Judicial, Feijóo ha lamentat que “el nivell d’assetjament a la justícia i d’utilització de les institucions” des que el PP i el PSOE van parlar per últim cop de la renovació del CGPJ “no ha deixat d’augmentar i és d’una intensitat insuportable”. El líder del PP ha argumentat que el PSOE els “ha enganyat tant” que han hagut de recórrer a la Comissió Europea, que és “l’única institució que pot obrir un expedient per incompliment de l’estat de dret”, perquè “garanteixi que les converses puguin arribar a bon terme”.

Reitera la demanda de baixada d’impostos

Sobre les mesures anticrisi anunciades ahir per Pedro Sánchez, Feijóo ha replicat que no comparteixen aquest model i que “és insòlit” que el govern espanyol hagi de negociar primer amb ell mateix, després amb els seus socis i “no tingui ni un minut per parlar amb la força majoritària”.

El seu suport al reial decret llei que el Consell de Ministres va aprovar ahir anirà condicionat a assegurar-se que les mesures “realment afavoreixen l’alleugeriment per les llars espanyoles” i que hi hagi una “baixada d’impostos a les rendes mitjanes i modestes”. “Excepte els socis de Sánchez, que han aconseguit molts privilegis econòmics, ningú ha sortit guanyant amb aquest govern espanyol”, ha proclamat Feijóo, que ha estès la seva mà al govern “si la supèrbia li permet ser ajudat”.

I en contraposició amb la intervenció d’ahir de Sánchez, que va fer gala que l’economia espanyola “ha desmentit tots els profetes del caos mostrant solidesa i fortalesa malgrat la incertesa internacional”, ha sostingut que l’espanyola és “una de les pitjors economies de la Unió Europea”.

Eleccions gallegues, relacions amb Vox i Eduardo Rubiño

A preguntes dels periodistes, Feijóo ha repassat altres temes d’actualitat política. Per primera vegada des de la setmana passada, el líder del PP ha demanat a Javier Ortega Smith que dimiteixi després de l’agressió a Eduardo Rubiño, regidor de Más Madrid a l’Ajuntament de Madrid, perquè el seu comportament “és inadmissible”.

Sobre les eleccions gallegues, ha defensat que el que està en joc és “enviar un missatge molt clar al conjunt d'Espanya d’estabilitat política o inestabilitat i de compromís amb la Constitució o de ruptura constitucional”. Fonts de la direcció popular apunten que és una bona notícia que Sumar concorri als comicis, cosa que fragmenta el vot de l’esquerra, però que, en canvi, la candidatura de Vox dona ales, precisament, als tres partits que aspiren a rellevar el PP a la Xunta.

Finalment, interrogat sobre les seves relacions amb Vox, ha etzibat que si algun partit el critica més a ell que a Pedro Sánchez, “s’equivoca” i que ell treballa per construir la “casa gran del constitucionalisme” i no perdrà “ni un minut a desorientar-se dels problemes dels espanyols”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!