Alberto Núñez Feijóo, president del Partit Popular, es va presentar com un líder que estendria ponts amb el govern espanyol i que deixaria enrere l'extrema bel·ligerància del seu predecessor, Pablo Casado. Passen els mesos i Feijóo no només manté a mínims la relació amb l'Executiu espanyol, sinó que va posant bastons a les rodes a aquest. Seguint les passes de Casado, el nou president dels populars s'ha negat a negociar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el qual té el mandat caducat des de fa tres anys i migs. Aquesta negativa ara es torna especialment crítica, ja que provoca un efecte domino que amenaça de bloquejar el Tribunal Constitucional (TC).

El passat diumenge, el mandat de quatre magistrats del TC ha caducat. El CGPJ ha de nomenar a dos dels nous magistrats del tribunal el govern espanyol als altres dos. Aleshores, el problema rau en la interinitat del Consell, que impedeix que nomeni als nous jutges pel TC, fet que deixa a l'Executiu com l'únic que pot renovar alguns dels membres del tribunal, però segons Efe, tot apunta que no ho farà davant el previsible bloqueig de la majoria conservadora del tribunal.

Si la tensió de forces entre el TC, el govern espanyol i CGPJ no fos suficient, el nou PP de Feijóo veu en aquest embolic institucional una finestra d'oportunitat. El dirigent gallec ha insistit sovint que la seva visió del PP era la de convertir-lo en "un partit d'Estat", però ara es nega a agilitzar una renovació inclosa en la llei.

Els interessos del PP

Segons publica elDiario.es, Feijóo esperaria, com a mínim, fins després de les eleccions andaluses del pròxim 19 de junys per afrontar la renovació del CGPJ, encara que això impliqui el bloqueig del TC. La platada del PP pot allargar el procés fins a la tardor d'aquest any. Tot plegat desembocaria en un bloqueig institucional. Tanmateix, per què aquest interès a bloquejar la renovació d'aquests òrgans costi el que costi? Doncs perpetuar la majoria conservadora que hi ha actualment al CGPJ. A més, el bloqueig pot obrir la porta a facilitar que el PP estengui la majoria conservador en l'àmbit judicial que ja va establir Mariano Rajoy, quan estava a La Moncloa. 

Si el CGPJ amb el mandat caducat no pot fer nomenaments, tampoc no pot renovar dos magistrats del Tribunal Constitucional, i això deriva que la majoria conservadora heretada dels governs del PP es perpetua molt més enllà del que li correspon, remarca elDiario.es.  Així doncs, el que havia de tornar a ser un líder popular al servei de "l'Estat", segueix les passes del seu predecessor amb relativament més silenci que aquest.