El debat sobre el finançament per a Catalunya segueix marcant l'actualitat política. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que els pactes del PSOE amb els partits independentistes estan provocant "una mutació constitucional" que porta a "la derogació de la Constitució". Feijóo ha reclamat que aquesta via s'ha d'aturar perquè s'està obrint un camí "perillosíssim" que només condueix a "la ruptura de 46 anys de convivència a Espanya". En aquest sentit, ha confiat que les "discrepàncies" a les files del PSOE i al govern espanyol impedeixin "aprovar aquest abús". En una entrevista aquest diumenge a Europa Press, el líder dels populars ha assegurat que estem davant "d'un desafiament nacional" i davant d'aquest escenari insta a tots els espanyols a "superar aquest desafiament nacional. Això transcendeix al que pot fer un polític o un partit. Això és una qüestió nacional, Espanya mai ha viscut una situació com aquesta". Feijóo ha fet una crida als "demòcrates" a unir-se per reclamar que "això no és possible". Segons el popular, el pacte entre ERC i el PSC per investir Salvador Illa com a president suposa una "derogació constitucional", i ha denunciat que el PSOE ja fa temps que "parlava de la necessitat d'evolucionar cap a un Estat federal, acaba d'esmenar-se a si mateix i ara ja parla d'un Estat confederal". 

"Inconstitucionalitat" del contingent català

En la mateixa línia que el seu partit, Feijóo ha carregat contra el pacte entre PSOE i ERC. El popular considera que el contingent català "és inconstitucional perquè trenca el principi de solidaritat territorial". En aquest sentit, ha detallat que el contingent basc i navarrès estan introduïts a la Constitució, mentre que a la resta de comunitats autònomes "hi ha un sistema ordinari de finançament". Ha deixat clar que el seu partit treballarà perquè finalment aquest finançament no es produeixi. "Estic esperançat en què membres del partit socialista posin peu en paret davant aquest últim desafiament a la igualtat de tots els ciutadans", ha afirmat. 

Feijóo ha advertit que el PP i els seus presidents autonòmics lluitaran per "impedir la desigualtat davant la sanitat, l'educació i els serveis públics a Espanya". En aquest context, ha fixat la reunió que el pròxim 6 de setembre mantindrà amb els barons territorials, després que Pedro Sánchez "s'hagi negat a convocar la Conferència de Presidents" i provoqui d'aquesta manera "una mutació constitucional" a través dels pactes amb els independentistes. Sobre aquesta trobada, ha detallat que parlaran sobre diverses qüestions, però el tema central serà "el que és de tots, dels diners dels espanyols, no dels diners dels seus territoris", perquè segons el seu parer "el finançament autonòmic no és el finançament d'un territori" sinó "el finançament dels ciutadans que viuen en aquest territori i del conjunt de la nació". "No farem cap front contra ningú. El que volem és que el que és de tots es reparteixi entre tots". Sobre aquesta qüestió ha fet referència a una frase habitual de l'exministre José Bono "Els que volen menjar sols, és que volen menjar més" i ha lamentat que "és una pena que el partit socialista no l'apliqui". 

Crítiques contra el PSOE i Sánchez

El líder del PP ha carregat per enèsima vegada contra el govern espanyol i Pedro Sánchez. En aquesta ocasió ha criticat les paraules de María Jesús Montero sobre el finançament singular a Catalunya i ha assegurat que al PP ja coneixen les capacitats de la ministra "per a dir una cosa i la contrària". Preguntat sobre la possibilitat de plantejar una moció de censura, ha assegurat que "Pedro Sánchez és el president que més mereix una moció de censura", però ha apuntat "no compraré la Presidència del govern perquè no vendré als espanyols. Si es treu a subhasta com es va treure la investidura, la guanyarà sempre el PSOE". Tanmateix, s'ha mostrat convençut que si hi ha unes eleccions generals, el PP "les guanyarà amb una diferència prou clara perquè es produeixi un canvi polític a Espanya". Fins llavors, ha indicat que el PP ha de centrar-se en "parar" aquest "desafiament nacional".

Malgrat defensar el paper del seu partit, ha aprofitat per criticar el PSOE "ha caigut en tal decadència que, excepte comptadíssimes excepcions, ningú s'atreveix a piular perquè serà expulsat del partit socialista de manera directa o indirecta". Feijóo ha anunciat que la seva formació exigirà la celebració d'un debat sobre l'estat de la nació per poder debatre i votar en el Congrés "en viu i en directe" sobre "els abusos de la investidura del senyor Sánchez" i "també de la investidura ara del president de la Generalitat". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!