A falta de vots, al PP li queda agitar el vesper en contra de l’amnistia. El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha traslladat aquest dijous a Brussel·les el seu malestar per la negociació que hi ha engegada entre el PSOE i l’independentisme català. Després d’una reunió amb els seus col·legues del Partit Popular Europeu, el líder dels conservadors espanyols s’ha demarcat del posicionament del Cercle d’Economia a favor de l’amnistia als encausats del procés i en defensa d’un “gran acord” territorial entre el PP, el PSOE i “els partits nacionalistes”. “És il·legal, una aberració democràtica, una indecència i un gran frau als electors”, ha denunciat Feijóo des de la capital europea.

“Aquesta amnistia no és per a la reconciliació, sinó que és una transacció política per a la conveniència d’una persona que vol continuar sent president”, ha dit en al·lusió al candidat a la reelecció, Pedro Sánchez. Durant la seva estada europea, Feijóo s’ha trobat amb el comissari de Justícia, el belga Didier Reynders, amb qui ha parlat de l’amnistia, atès que “afecta l’estat de dret a Espanya i de qualsevol país de la Unió Europea. A preguntes dels periodistes, Feijóo no ha volgut anar més enllà de la conversa amb el belga. “Per descomptat, he parlat de l’amnistia. Com voleu que no parli de l’amnistia. Els eurodelictes com la malversació de fons afecten l’estat de dret”, ha reiterat el cap de files del PP.

 

A principis d’octubre, el comissari de Justícia de la Unió va afirmar que la redacció de l’eventual llei d’amnistia que reclama Junts per investir Pedro Sánchez és una “competència nacional”, però va avisar que “hi ha alguns límits”, en al·lusió a l’impacte que pot tenir la norma en els delictes de malversació que afectin fons europeus.

Feijóo descarta el pacte ofert pel Cercle d’Economia

D’aquesta manera Feijóo aprofita el viatge a Bèlgica per prendre distància respecte a la proposta que ha llançat a l’aire aquest dijous el Cercle d’Economia, en la qual ha supeditat l’aposta per l’amnistia al fet que els partits independentistes renunciïn a la via unilateral per aconseguir la independència. En la nota d’opinió, el lobby empresarial que lidera Jaume Guardiola afirma, sobre les mesures de gràcia, que és “desitjable” que siguin "el resultat d'un gran acord entre els principals partits d'àmbit espanyol i els partits nacionalistes", i adverteix "dels riscos que implicaria aprovar-les tan sols per guanyar una investidura".

La fórmula legal que s'adopti, segons la seva opinió, ha de complir dues condicions: la primera, des de la perspectiva jurídica, ha d'oferir la màxima seguretat que després no serà revocada pel Tribunal Constitucional. I la segona, des de l'òptica política, l'aprovació d'aquestes mesures hauria de suposar "l'acceptació per part dels beneficiaris del marc establert per la Constitució", en referència als independentistes que aspiren a ser amnistiats.