Després de 5 anys i mig de bloqueig al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), aquest dimarts PSOE i PP van arribar a un acord per renovar la cúpula judicial, un pacte sobre el qual la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, tenia tots els detalls perquè l'havia informat Feijóo. Ayuso sempre s'ha mostrat molt reticent a qualsevol mena d'apropament amb el govern de Pedro Sánchez, i encara menys, en l'àmbit de la justícia. Conscients que podria ser el punt més conflictiu, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo va mantenir una conversa amb Ayuso per explicar-li les línies mestres de l'acord, segons avança El Independiente. En concret, el líder popular va posar l'accent en la bateria de mesures relacionades amb la despolitització de la justícia, una idea que agrada al govern madrileny, que destaca la reforma de la Llei orgànica del Poder Judicial, que l'elecció del president del Suprem no formi part de l'acord entre els partits, sinó que sigui triat per un mínim de 12 vots, mentre que la resta d'acord es tancaran amb majories de 13. 

Benedicció d'Ayuso al pacte

Comptar amb el suport d'Ayuso és molt important per al PP i per a Feijóo. Precisament, el govern espanyol i el PSOE acusen habitualment Feijóo d'estar gairebé "segrestat" per la presidenta autonòmica, tant és així que li van arribar a atribuir el fracàs de les negociacions de l'octubre de 2022. Segons el digital, l'entorn d'Ayuso ha manifestat que el pacte "és un gran èxit de Feijóo defensant la independència del poder judicial" i que l'acord "va en la línia del que diu la presidenta sobre el tema". En la mateixa línia es manifesta un altre gran baró popular que assegura que el pacte és "raonable i oportú" i una altra, citada pel diari, destaca que era molt important renovar l'òrgan de govern dels jutges, però també ho és "garantir la independència judicial davant d'un president que ja qüestiona els jutges obertament. Tots tenim l'obligació de vetllar per la qualitat de la democràcia i de les institucions". On sembla que l'acord no s'ha rebut amb la mateixa alegria, ha estat al PP de Catalunya, ja que, amb la possibilitat d'una repetició electoral al mes d'octubre, temen que aquesta qüestió pugui ser utilitzat per Vox per aconseguir més vots. 

L'acord tancat aquest dimarts a Brussel·les, té una mica del que va dissenyar l'exsecretari general del PP, Teodoro García Egea, pel que fa a les majories reforçades. Pel que fa al mètode d'elecció dels membres del CGPJ no ha quedat tancat al cent per cent, perquè depèn d'una proposta que faci el Consell en un termini de 6 mesos amb una referència a la "participació directa" dels jutges en l'elecció. Amb tot, Feijóo va treure pit de l'èxit del pacte en una compareixença des de Gènova "per la meva banda, missió complerta". En aquest sentit, va destacar que gran part dels acords van formar part del seu discurs d'investidura el setembre de 2023 "perseguíem la renovació del CGPJ, alhora d'una reforma legal i els hem aconseguit; despolititzar-lo, s'ha aconseguit; no elegir la presidència del Suprem, s'ha aconseguit; una nova llei de portes giratòries, avançar cap a l'absoluta independència del Fiscal General i que els vocals i la nova llei es votessin el mateix dia i així ha estat. Malgrat les resistències, així serà". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!