El PP ja comença a respirar. La guerra interna entre el president del partit, Pablo Casado, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va deixar la formació espanyola durament tocada i sumida en una crisi d'una magnitud que feia temps que no es veia. Però Alberto Núñez Feijóo ha arribat per a solucionar-ho tot. El president gallec arriba al Congrés Nacional dels populars, que se celebrarà a Sevilla l'1 i 2 d'abril, com a únic candidat a l'oficina principal de Génova. Abans, però, realitzarà una gira per tot el país amb l'objectiu de reforçar el seu projecte. Aquest dilluns, l'escenari escollit ha estat Barcelona.
El pròxim president del Partit Popular ha trigat a referir-se a Catalunya, però ho ha fet deixant clara la postura de la formació que vol liderar: "Vull visitar un dia la Generalitat i que digui que a Catalunya es pot ser català i espanyol”. En aquesta línia, ha reivindicat la importància dels populars a Catalunya per fer possible aquesta realitat. "Vull un PP gran per servir a una Catalunya gran, que es reivindiqui com una opció davant l'independentisme i el populisme. Que sigui un punt de trobada de tota la societat catalana que pensa lliurement, parla lliurement i vol viure lliurement".
"Vull un PP que convenci a la gent que estimar Espanya i Catalunya no és una contradicció. De fet, són la cara 'a' i 'b' de la mateixa moneda. Es pot i s'ha d'estimar el teu pare i la teva mare", ha afirmat, rebutjant tota mena de distincions i divisions. Encara en referència a Catalunya, ha lamentat que el territori estigui marcat per una manera de fer "tancada en si mateixa" i que viu "d'esquena a Espanya i Europa", però ha avisat que l'independentisme no és etern: "Els últims anys només són una mil·lèsima part en una gran història. Ho canviarem amb el nostre projecte". També ha tingut un moment per referir-se a la immersió lingüística, ara en perill per la sentència del 25% de castellà imposada pel TSJC. "Com li podem dir a un jove que només pot parlar una llengua?". I ha aprofitat per reivindicar el model educatiu gallec, on les classes es fan un 50% en castellà i un 50% en gallec.
Atac al govern espanyol
L'acte d'avui ha demostrat la manera completament diferent d'entendre la política que té Feijóo respecte a Pablo Casado, tot i que no ha pogut evitar llançar-li un dard: "No podem perdre el temps en discutir i insultar els polítics". Però sí que ha recordat el comportament de l'encara president popular quan ha atacat amb duresa el govern espanyol de Pedro Sánchez. "En un context tan difícil com l'actual, Espanya no té sort perquè té el pitjor govern en el pitjor moment. Quan més necessitem un govern que lideri, més el trobem a faltar", ha lamentat. I fins i tot ha fet servir una retòrica similar a la de Casado per avisar que Sánchez és un "líder captiu del populisme de Podemos i dels seus socis parlamentaris independentistes". "Qui no pot liderar un govern, no pot liderar un país", ha advertit.
I ha seguit amb els retrets cap als socialistes, demostrant que Feijóo veu aquest com el principal rival a batre en la batalla per La Moncloa, i no pas Vox per fer-se amb l'hegemonia de la dreta. De fet, en tot l'acte no s'ha sentit cap referència a la ultradreta. El gallec ha lamentat la "frivolitat" de l'executiu central i el seu poc rigor: "No hi ha ningú que se sàpiga quants ministres té Espanya, ni recorda quants ministres ha nomenat Sánchez, i no hi ha ningú que digui que està orgullós del seu govern, ni tan sols els militants del PSOE". I ha aprofitat per comentar el documental que protagonitzarà el president del Govern, una referència que ha provocat riures entre el públic. "El contingut de la política del govern donaria per una macroserie de televisió de capítols inacabables", ha ironitzat.
Molta expectativa
L'acte ha comptat amb una espectacular assistència per veure el futur president del partit. Unes 300 persones s'han congregat a l'hotel Eurostars Grand Martina de Barcelona, que s'han posat dempeus per aplaudir Feijóo en la seva entrada a la sala. També hi havia a alguns dels pesos pesants dels populars. Així, s'ha vist l'exalcalde de Badalona, Xavier García Albiol; el líder dels conservadors a l'ajuntament de Barcelona, Josep Bou; la vicesecretaria d'Organització del PP, Ana Beltrán (que va comparar el cas de l'escola de Canet de Mar afectada pel 25% de castellà amb el nazisme); i la portaveu del PP al Parlament Europeu i exministra de Sanitat, Dolors Montserrat (que ha sonat per substituir el president del PP català, Alejandro Fernández, amb l'arribada de Feijóo). Núñez Feijóo ha estat acompanyat a l'escenari per Fernández, que ha reivindicat el gallec com una "garantia". "És el millor d'entre tots per a aquesta tasca", ha assegurat.
54.900 avals de més
El dimecres passat, data límit per presentar els avals recollits per optar a presentar-se al congrés del Partit Popular, Alberto Núnez Feijóo va demostrar l'ampli suport que reuneix. Només necessitava 100 avals per a poder presentar-se, però el president de la Xunta de Galícia va entregar-ne 55.000. Cap altre candidat va aconseguir superar el llindar mínim: Feijóo arribarà al congrés de Sevilla sense cap oposició.
El gallec ja ha estat elogiat per tots els barons territorials i pel mateix Pablo Casado, que buscava una sortida digna. Feijóo ha defensat el seu projecte pel Partit Popular, que busca acabar amb les formes que s'han vist en la política espanyola durant els últims temps. "Veig cansament d'una manera de fer política marcada per la frivolitat i l'egocentrisme", va lamentar fa uns dies, defensant que calen "noves respostes i nous estils". Davant les "estridències" d'alguns partits, ell reivindicava la "moderació", la "serenitat" i una "alternativa sòlida i solvent". I va mostrar-se preparat per a "construir un equip, un projecte i un govern".
Canvi de rumb a les enquestes
La guerra interna dels populars va deixar altres conseqüències. El passat 20 de febrer, una enquesta d'El Español pronosticava el sorpasso de Vox al PP per primer cop a la història en unes eleccions generals. Així, s'estimava que els conservadors obtindrien un 20,1% dels vots, mentre que la ultradreta n'aconseguiria un 20,9%. Però amb l'arribada de Feijóo i l'estabilització del partit, tot ha canviat. Els populars comencen a recuperar vots, segons ha publicat avui un sondeig d'El Mundo: ara mateix, la formació rebotaria fins al 23,9% dels vots. Mentrestant, Vox se situa a l'altra cara de la moneda, retrocedint fins al 19,2%. Ara bé, aquests resultats serien igualment els millors de la seva història.