En el seu discurs habitual, el rei Felip VI directament ha optat per ignorar la situació del seu pare. Es parla, des de fa setmanes, d’un possible retorn de Joan Carles I a Espanya. Primer s’havia situat a les festes de Nadal, més tard s’ha programat cap al febrer. La qüestió és que les seves causes judicials a Suïssa i Espanya s’estan desfent per les traves a l’hora d’obtenir proves o de la pròpia inviolabilitat, no perquè sigui innocent de corrupció. En aquest context, l’actual cap de l'Estat s'ha limitat a fer una apel·lació general a la “integritat pública i moral” que han de tenir les institucions i els qui les formen. Un parlament de tretze minuts, amb una posada en escena menys barroca que en altres ocasions i sense fotos del pare, on també han tingut cabuda la pandèmia i els afectats pel volcà de La Palma, amb qui s’ha solidaritzat. Però esquivant novament el debat territorial.
El terreny de joc és el que és. El fiscal suís Yves Bertossa ha arxivat la seva investigació pels 65 milions d'euros, 100 milions de dòlars, pagats per l'Aràbia Saudita a Joan Carles I. La Fiscalia del Tribunal Suprem es prepara per fer el mateix, des de fa ja mesos. Però que les causes es dissolguin no vol dir que sigui innocent, sinó que les lleis el protegeixen. I a l’espera està la causa davant la justícia anglesa iniciada per Corina Larssen, tot dependrà de si és considerat o no membre de la família reial (i de la seva residència a l’Estat espanyol).
En el seu missatge a la sala del Palau de La Zarzuela, el fill no ha mencionat l'emèrit ni directament ni indirecta. El rei espanyol ha reivindicat que, en la "gran tasca" al davant, "les institucions tenim la responsabilitat més gran". En aquest sentit, Felip VI ha situat el llistó: "Hem de tenir sempre present els interessos generals i pensar en els ciutadans, en les seves inquietuds, en les seves preocupacions, estar permanentment al seu servei i atendre els seus problemes". I ha reblat en aquesta línia: "Hem d'estar en el lloc que constitucionalment ens correspon; assumir, cadascú, les obligacions que tenim encomanades; respectar i complir les lleis i ser exemple d'integritat pública i moral".
En aquest context, el monarca ha defensat que “l’entesa i la col·laboració són actituds necessàries que dignifiquen les institucions i les enforteixen, perquè generen la confiança dels ciutadans”. Enmig del clima de polarització dels últims mesos, el cap de l’Estat ha rebatut que “les diferències d’opinió no han d’impedir consensos que garanteixin una major estabilitat, major benestar a les llars i donin la necessària tranquil·litat a les famílies davant el seu futur”.
La Constitució contra la “rancúnia”
Com ja ha fet en discursos anteriors, Felip VI ha recordat la transformació que s’ha produït a Espanya durant els últims quaranta anys de democràcia. “El canvi tan profund d’Espanya en aquestes més de quatre dècades de democràcia i llibertat ha estat extraordinari i no ha estat fruit de la casualitat”, ha assegurat. I com a símbol hi ha situat la Constitució del 78, “amb la qual ens vam integrar plenament a les modernes democràcies occidentals”. L’esperit de la Carta Magna, ha continuat, “ens convoca a la unitat enfront de la divisió, al diàleg i no a l’enfrontament, al respecte enfront de la rancúnia, a l’esperit integrador davant l’exclusió”.
"La Constitució ha estat i és la biga mestra que ha afavorit el nostre progrés, la que ha sostingut la nostra convivència democràtica davant les crisis, serioses i greus de diferent naturalesa, que hem viscut". Per tant, ha afegit el cap de l'Estat, el text constitucional "mereix respecte, reconeixement i lleialtat".
La covid
Un any més, el discurs de Nadal ha estat marcat per la pandèmia. En el nou context, Felip VI ha recordat “amb tota la prudència necessària” que la situació ha canviat gràcies a l’alta cobertura vacunal dels espanyols, un procés del qual “podem sentir-nos especialment satisfets”. Malgrat tot, ha assenyalat com “es torna a transmetre molt ràpidament i, per tant, el risc no ha desaparegut”. Per això ha demanat tenir cura, protegir-se per a no fer “passos enrere” i ha tingut un record per les víctimes i un agraïment per al personal sanitari. També ha tingut un record per les persones en situació de vulnerabilitat, que han augmentat, o pels joves que tenen “dificultats per a trobar una feina estable”.
“Crec sincerament que els desafiaments que tenim per davant representen per a Espanya una autèntica cruïlla”, ha assegurat el monarca espanyol, que ha afegit que malgrat tot també són “una oportunitat històrica, fins i tot una exigència per a posar-nos al dia, per a actualitzar i modernitzar el nostre país, mantenint-nos ferms en els nostres principis democràtics i en els valors que inspiren la nostra convivència”. El cap de l’Estat també ha reivindicat el projecte de la Unió Europea, al qual va lligat el futur d’Espanya, com així “ho entenen majoritàriament els espanyols”.
“El moment és difícil”
“El moment és difícil, per descomptat, però aturar-nos avui és quedar-nos enrere, retrocedir”, ha advertit el Rei a la clausura del seu discurs. “Hem de continuar endavant perquè la història ens ensenya que els espanyols hem sabut com reaccionar i sobreposar-nos davant les adversitats”, ha reblat Felip VI. Ha conclòs el missatge nadalenc com sempre: “Eguberri on, Bon Nadal, Boas Festas”.