Vestit de l'Exèrcit de Terra, com en les grans ocasions, el rei Felip VI ha volgut traslladar avui l'"orgull", l'"admiració" i l'"apreci" del conjunt dels espanyols per les Forces Armades. Ho ha fet en la seva vuitena Pasqua Militar, i la segona sense Joan Carles I, l'emèrit, que continua fugit als Emirats Àrabs. Però el fill ha tornat a esquivar la qüestió, com ja va fer en el seu discurs de Nadal. Ha parlat de molts altres ítems, com la lluita de la pandèmia, l'evacuació de l'Afganistan o els deu anys sense terrorisme d'ETA. Però cap menció a la situació de la institució monàrquica. Ni tan sols cap apel·lació a la "integritat moral" com va fer durant la nit de Nadal passada.
Ha estat una Pasqua Militar sense sobresalts a la sala del tron Palau Reial de Madrid, on el Rei ha estat acompanyat pel president Pedro Sánchez i els ministres de Defensa i Interior, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska, a més de la cúpula de l'Exèrcit. En el discurs, l'actual cap de l'Estat ha volgut traslladar "l'orgull de la societat espanyola cap a la institució militar", assenyalant que, durant el 2021, "en moltes situacions els espanyols us han tornat a sentir molt propers", des de la lluita de la pandèmia fins a l'erupció del volcà de La Palma. "Ens mou l'honor de servir Espanya i els seus ciutadans", ha defensat el Rei, que ha insistit durant el seu discurs: "La nostra forta voluntat de servei desperta en el conjunt de la societat espanyola un sentiment d'admiració i apreci, sentiment que cada any es reforça". Ha aprofitat per a recordar que actuen sempre "a l'empara del nostre ordenament constitucional".
Molt semblant al discurs pronunciat per Margarita Robles, que ha remarcat com els militars estan "disposats a tot per Espanya i pels espanyols" i que actuen sempre "guiats per la defensa d'Espanya i els valors de la nostra Constitució, el marc de convivència en democràcia, pau i llibertat". Després de repassar bona part de les missions de les Forces Armades, tant domèstiques com internacionals, la ministra de Defensa ha defensat que l'Exèrcit espanyol "vetlla per la pau i la seguretat al món".
Les víctimes d'ETA
Els discursos del Rei i de la ministra de Defensa han estat molt calcats, coincidit en la majoria d'ítems. Un d'important, la commemoració del desè aniversari de la fi del terrorisme d'ETA. En el seu parlament, Felip VI ha remarcat els "deu anys del cessament de la violència brutal" de la banda armada, i ha apel·lat a "honorar amb gran emoció, memòria i dignitat les víctimes del terrorisme". El monarca ha enviat un "missatge d'ànim i admiració" a les seves famílies, perquè "la seva altura moral és una guia per a tots els espanyols". En la mateixa línia, Robles ha subratllat que "sempre tindrem un enorme deute de gratitud amb les víctimes i les seves famílies". Tot plegat en la vigília de marxes pels drets penitenciaris dels presos d'ETA.
De la mateixa manera, ministra i monarca han coincidit en altres aspectes, com en l'agraïment a les seves Forces Armadas en la lluita contra la pandèmia, en la gestió de l'erupció del volcà Cumbre Vieja de La Palma o en l'evacuació de l'Afganistan. En aquest punt, Felip VI ha avisat que "serà necessari extreure lliçons i aprenentatges" de l'operació, que va permetre el retorn dels talibans al poder. Tots dos també han coincidit a assenyalar com una fita la cimera de l'OTAN que se celebrarà aquest any a Madrid, 25 anys després de l'última trobada a la capital espanyola i quatre dècades després de l'ingrés d'Espanya a l'organisme.
La patata calenta de Joan Carles
Joan Carles I, qui va ser cap de l’Estat espanyol durant gairebé quaranta anys, continua fugit als Emirats Àrabs, vivint a cuerpo de rey. Però els escàndols han continuat esclatant un rere altre, malgrat que la Fiscalia suïssa hagi arxivat la seva investigació (per impossibilitat d’aconseguir les proves) i la Fiscalia del Tribunal Suprem es prepara per a fer el mateix (per manca de proves i per inviolabilitat constitucional). Només aquest any el rei emèrit ha fet dues regularitzacions fiscals (declarat diners defraudats) i encara té pendent una causa a la jurisdicció anglesa, que dependrà de si se’l considera o no membre de la Casa Reial. D’aquí tots els rumors que corren sobre el seu retorn imminent. Mentrestant, el seu fill Felip VI en absolut silenci. El president Pedro Sánchez, que va negociar amb la Zarzuela la fugida, sí que n'ha parlat, per dir que està “pertorbat” per les informacions i que “hauria de donar explicacions a la ciutadania” (en dues ocasions, l’última el desembre). Malgrat vetar al Congrés més d’una dotzena de comissions d’investigació. Però, més enllà de les paraules de rebuig a l’anterior Rei i de suport a l’actual monarca, no hi ha hagut fets. La llei de la Corona està congelada.