Aquest dimecres s’han complert deu anys des que Felip VI va ser proclamat rei espanyol. En el seu discurs en motiu d’aquest desè aniversari, pronunciat en una cerimònia al Palau Reial de Madrid, ha promès continuar cenyint-se “als valors de la Constitució”, entre els quals hi ha “la unitat i la solidaritat”. “La unitat que neix i es consolida sobre la base d’aquesta solidaritat i servei als altres plena de respecte i tolerància és el valor més gran que tenim”, ha assenyalat durant el seu discurs, que ha admès haver patit “costos personals” durant el seu regnat. El 2020 va anunciar que renunciaria a l’herència que li pogués entregar el seu pare quan aquest mori i va decidir també retirar-li la seva assignació; la relació entre els dos reis —l'emèrit i l'actual— s'ha refredat en els darrers anys, i Joan Carles I no ha estat convidat en aquest acte ni tampoc en la jura de la Constitució de Leonor ara fa mig any.

"Deu anys poden no semblar un període extens, però en termes constitucionals, institucionals i personals suposa un temps suficient per fer balanç amb serenitat i perspectiva", ha assenyalat el monarca just abans d'afirmar que "ser coherent amb els compromisos adquirits" implica "actuar de forma responsable assumint fins i tot el cost personal que això pugui suposar". 

Felip VI ha celebrat aquest dimecres 19 de juny el seu desè aniversari com a rei espanyol. Ho ha fet més de sis anys després d’aquell discurs del 3-O —dos dies més tard del referèndum d’autodeterminació de l’1-O— en el qual va decidir trencar amb el poble català. Prenia partit dirigint-se a la ciutadania fora de les habituals dates nadalenques, i assenyalava que “és responsabilitat dels poders legítims de l’Estat assegurar l’ordre constitucional i el funcionament normal de les institucions”. “Determinades autoritats de Catalunya, d’una manera reiterada, conscient i deliberada, han incomplert la Constitució i l’Estatut”, lamentava el Borbó en aquell discurs en el qual denunciava la “deslleialtat inadmissible cap als poders de l’Estat” per part de l’independentisme, per haver “trencat els principis democràtics i soscavar l’harmonia i convivència”.

El seu discurs el pronunciava, a més, davant d’un retrat de Carles III, el rei que l’any 1768 va prohibir l’educació en català i que en la pintura en qüestió duu una porra a la mà. Avalava així la violència de la policia espanyola desfermada en aquell Primer d’Octubre contra els catalans. Avui dia, i segons assegura el Centre d’Estudis d’Opinió, el 72% dels catalans són favorables a una república. El poble de Catalunya puntua, de mitjana, amb un 2 sobre 10 la nota al rei espanyol.

Mig any després de la jura de la Constitució de Leonor

El desè aniversari de la coronació de Felip VI com a monarca espanyol ha arribat poc més de mig any després que la seva filla, Leonor, jurés la Constitució per haver complert els 18 anys. En el seu discurs el passat mes d'octubre, la princesa d'Astúries va prometre "fidelitat" als valors de la carta magna espanyola, entre els quals hi ha la "unitat i la permanència d'Espanya". 

Un mes més tard, Felip VI va disparar el tret oficial de sortida de la XV legislatura espanyola. Ho va fer sense presència de partits independentistes. Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, Bildu i BNG van plantar el rei espanyol en un acte merament solemne: un discurs per inaugurar una legislatura que s’encetava a través d’una llei d’amnistia a tots aquells que el monarca va encoratjar a perseguir en el seu discurs del 3-O.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!