Felip VI ha tractat aquest dissabte de manera molt directa la crisi institucional en què s’ha submergit Espanya en les darreres setmanes. En el seu tradicional discurs de Nadal, el rei espanyol ha alertat de “riscos” democràtics, de “divisió” i de “fragilitat”. “Les democràcies al món estan exposades a molts riscos que no són nous, i Espanya no n’és una excepció”, ha afirmat. A més de dir que “l’erosió de les institucions” és un d’aquests riscos, ha afirmat que “la divisió fa més fràgils les democràcies”. 

“Necessitem enfortir les nostres institucions”, ha refermat el monarca espanyol en un missatge emès des del saló d’audiències del Palau de la Zarzuela. En un context en el qual PSOE i PP són incapaços d’arribar a un acord per la negativa constant dels populars a renovar el Consell General del Poder Judicial, el rei espanyol també ha demanat vetllar per unes institucions que “responguin a l’interès general” i exerceixin les seves funcions amb “respecte a la Constitució i les lleis”. Així mateix, ha demanat “reflexionar” sobre les “conseqüències d’ignorar aquests riscos” que pot tenir en la convivència entre la ciutadania.

 

Felip VI ha tractat temes més enllà del desafiament del Tribunal Constitucional al govern espanyol i del bloqueig dels conservadors del CGPJ a la renovació del tribunal de garanties. Ha fet menció, per exemple, a la inflació. “L’augment dels preus, especialment dels aliments, provoca inseguretat a les cases”, ha reconegut; i ha afegit que “gestos quotidians” com encendre la calefacció o la llum o omplir el dipòsit de benzina acaben sent una “font de preocupació”. “Implica sacrificis personals i familiars”, ha sintetitzat el cap de l’Estat.

Vestit de blau marí i amb corbata blau cel, El monarca ha lligat l’actual “crisi energètica” amb la guerra a Ucraïna. De fet, el seu discurs ha començat admetent que el 2022 ha estat un any “complicat i difícil”, sobretot per culpa de la invasió perpetrada pels russos. “Ha causat un nivell de destrucció i de runa difícils d’imaginar en la nostra realitat quotidiana”, ha afegit, a més de traslladar un missatge d’afecte cap als ucraïnesos refugiats a l’estat espanyol.

Tractar la guerra d’Ucraïna també ha fet que el cap d’Estat dels espanyols sortís en defensa de l’OTAN. “La nostra seguretat també s’ha vist afectada”, ha dit, a més de destacar que la trobada de l’aliança atlàntica a Madrid va servir per a “reforçar la unitat de tots els seus membres, i també de la Unió Europea”. No obstant això, Felip VI ha assegurat que “la millor notícia” d’aquest 2022 ha estat haver superat el pitjor del coronavirus. Però ha lamentat, precisament en aquest sentit, que un cop gairebé acabada la pandèmia, ha arribat la guerra a Europa.