L’Exèrcit ha de fer seus els “valors que defensa la Constitució”. Així ho ha assegurat Felip VI aquest diumenge de Reis, amb motiu de la cerimònia de la Pasqua Militar, la primera de Pedro Sánchez com a president. Davant dels alts comandaments de les Forces Armades, en un discurs que ha evitat tota referència explícita a la crisi catalana, el Rei ha fet una oda a la bandera espanyola com a símbol de la "unitat" i la "integritat". Ho ha fet poques setmanes després de la polèmica pel gag de l'humorista Dani Mateo, que s'hi va mocar.
Des del saló del tron del Palau Reial de Madrid, i amb la presència també dels ministres de Defensa i Interior, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska, el monarca ha reivindicat la bandera rojigualda com a “símbol de sobirania, independència, unitat i integritat”. Amb motiu del 175è aniversari del símbol, també ha dit que és una bandera que “reflecteix la nostra confiança en el futur i el desig de construir una societat lliure i democràtica”.
Però si una efemèride ha marcat la Pasqua Militar d'enguany ha estat el 40è aniversari de la Constitució espanyola, celebrat el passat 6 de desembre. En aquest sentit, Felip VI ha defensat la democratització de les Forces Armades amb la Transició. “Aquests 40 anys de democràcia no podrien entendre’s sense reconèixer la profunda identificació amb la Carta Magna dels integrants de les Forces Armades, cossos de seguretat i d’intel·ligència”, ha dit.
Abans del monarca, també ha intervingut per primera vegada la ministra de Defensa, Margarita Robles, que ha recordat que les Forces Armades són les "principals garants de l'ordre constitucional". No obstant això, la dirigent socialista també ha evitat referències explícites a Catalunya i ha demanat mantenir l'exèrcit allunyat dels "partidismes".
La Pasqua Militar, que marca l’inici de l’any militar, és una commemoració instaurada per Carles III, després que les tropes espanyoles recuperessin el municipi menorquí de Maó, en mans dels anglesos, el 6 de gener del 1782. La celebració d’enguany ha tornat a estar marcada per l’absència dels reis emèrits Joan Carles i Sofia, que des de la seva abdicació només hi han assistit en una ocasió, el 2018. La cita serveix per fer balanç de l'any que es deixa enrere així com fixar els objectius i línies mestres de l'any que comença. S'ha clausurat amb un "viva España" de Felip VI, que ha estat respost amb un "viva el Rey" dels militars reunits.