La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, ha comunicat aquest dimarts al migdia que el rei Felip VI ha proposat a Pedro Sánchez que intenti la investidura per ser reelegit president del govern espanyol, encara sense data tancada. Així ho ha decidit el cap d’Estat després de reunir-se amb tots els partits que han volgut reunir-se amb ell al Palau de la Zarzuela. Després que l’intent d’Alberto Núñez Feijóo resultés ser un fracàs, el monarca s’inclina perquè el socialista provi sort tot i no tenir els suports garantits ni de Junts ni d'ERC. De fet, a hores d’ara tan sols té lligats els 121 vots del PSOE.

En la compareixença, Armengol no ha aclarit quan serà el debat d'investidura, a l'espera que Pedro Sánchez tingui coll per negociar amb les formacions amb qui es vol aliar. El primer pas, ha explicat, serà comunicar la deicisió de Felip VI al candidat, de qui escoltarà "la proposta de temps" que vol posar sobre la taula. Al seu entendre, Sánchez ha d'engegar ara les "negociacions polítiques" amb la resta de forces i, apel·lant al "sentit comu", ha assegurat que convocarà el debat "de forma urgent" quan la decisió "estigui suficientment madura".

L’amnistia, al mig de la negociació

Amb l’encàrrec a la butxaca, a Pedro Sánchez se li obre un espai de temps per negociar els suports per a la investidura. Només té el límit del 27 de novembre. D’entrada haurà de seduir els 31 de Sumar oferint a Yolanda Díaz un pacte per repetir la coalició al capdavant de la Moncloa. Ara bé, l’os més dur serà convèncer els 14 escons independentistes al Congrés, Junts per Catalunya i ERC, que reclamen desplegar la llei d’amnistia i algun gest per part del govern espanyol en relació al referèndum d’autodeterminació, tal com van deixar escrit la setmana passada al Parlament. De la mateixa manera, el PSOE aspira a aglutinar el suport de 179 diputats, comptant-hi també els d'EH Bildu, el PNB i Coalició Canària.

L’exculpació d’independentistes està centrant el debat polític davant la investidura de Pedro Sánchez. De fet, hi ha debat entre juristes sobre l’encaix constitucional que tindria la norma. En aquest sentit, el magistrat emèrit del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín va assegurar en una entrevista a ElNacional.cat que la llei “depèn d’una decisió política” i va afegir que és “perfectament constitucional”.

D’aquesta manera, l’encàrrec de Sánchez substitueix el de Feijóo, que la setmana passada va intentar, sense èxit, la investidura al Congrés dels Diputats. En les dues votacions, la de dimecres i la de divendres, el líder del PP va quedar estancat als 172 vots, a quatre de la majoria absoluta requerida: els 137 del seu partit, els 33 de Vox i els dos d’Unió del Poble Navarrès i Coalició Canària. El líder del PP, que assisteix aquest diumenge a la manifestació de Societat Civil Catalana, creu que Sánchez està construint el “govern de la mentida”. L’altre escenari que planteja el PP, segons va dir durant la investidura, és la repetició electoral.