El rei Felip VI ha subratllat en un discurs aquest vespre davant el president xinès, Xi Jinping, el "mutu compromís" d'Espanya i la Xina amb els principis d'"unitat nacional i integritat territorial". El monarca s'ha felicitat que hagin construït en les darreres dècades una relació mútua "basada en el respecte", i amb voluntat de créixer conjuntament.
La Xina és coneguda per la repressió a la qual sotmet minories nacionals com els uigurs, per als quals ha posat en marxa fins i tot centres de reeducació, així com també els kazacs i no cal dir els habitants del Tibet. Amnistia Internacional ha denunciat en nombroses ocasions aquestes vulneracions dels drets humans.
El rei d'Espanya ha transmès el seu missatge en un sopar de gala que ha ofert en el Palau Reial de Madrid a Xi Jinping, quan ha acabat la seva visita d'Estat a Espanya, que segons Felip VI ha permès "la consolidació del diàleg amic amb la Xina".
Segons el Rei, els dos estats comparteixen posicions similars respecte a la lluita contra el canvi climàtic, la promoció de la pau i la seguretat a l'Àfrica, el multilateralisme i "la promoció d'un sistema de comerç obert del qual se'n beneficien de la mateixa manera tots els actors".
En la voluntat d'equiparar Espanya i la Xina, Felip VI els ha definit literalment "com dos dels Estats més antics del planeta", i ha destacat també "l'interès de la societat xinesa per l'idioma espanyol".
El monarca no ha evitat fer una menció críptica, citant el Tractat de les set victòries del jesuïta Diego de Pantoja: "Aquell que vulgui renovar-se profundament, ha de despullar-se del que sigui antic i fer provisió del que és nou". No ha aclarit a què es referia.