El rei Felip VI ha atorgat a la seva mare, la reina emèrita Sofia, el Collar de la Insigne Orde del Toisó d'Or, una distinció amb la qual el monarca espanyol vol reconèixer públicament "la seva dedicació i entrega al servei d'Espanya i de la Corona". Així ho detalla aquest divendres el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), que publica l'entrega de la distinció a la reina Sofia en forma de reial decret, en data 24 d'octubre del 2024. "Volent donar testimoniatge de la meva real estima a Sa Majestat la Reina Donya Sofia i reconèixer públicament la seva dedicació i entrega al servei d'Espanya i de la Corona. Sentit el Consell de Ministres, vinc a concedir a la meva mare, sa Majestat la Reina Donya Sofia, el Collaret de l'Insigne Orde del Toisó d'Or", resa el text oficial.
El Toisó d'Or va néixer com a Orde de Cavalleria creada en 1429 pel duc Felip III de Borgonya i ha estat molt lligada a la monarquia espanyola des que la sobirania de l'ordre va passar a mans del seu net Carles I d'Espanya i V del Sacre Imperi Germànic. Primer de la mà dels àustries i després en els borbons. El seu gran mestre és el Rei d'Espanya; actualment, Felip VI, com abans ho havia estat Joan Carles I fins a la seva abdicació el 2014. És tradició també que el Príncep d'Astúries formi part de l'orde del Toisó. El mateix Felip VI ho va rebre del seu pare als 13 anys, mentre que la princesa Leonor el va rebre el 2018 de mans del seu pare. El de la princesa Leonor era fins ara l'únic Collaret de l'Orde del Toisó d'Or concedit per Felip VI des de la seva proclamació com a Rei en 2014.
No és una condecoració que atorgui el govern espanyol, sinó una distinció que correspon al monarca. Amb tot, l'Executiu estatal ha d'aprovar el reial decret. En aquest cas, està signat per la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, "per suplència" del president Pedro Sánchez.
Una quinzena de distingits amb el Toisó d'Or, la majoria monarques
A penes una quinzena de personalitats vives posseeix aquesta distinció. Entre les quals, hi són monarques i monarques emèrits europeus com Carles XVI de Suècia, Beatriu dels Països Baixos, Margarida II de Dinamarca, Albert II de Bèlgica, Harald V de Noruega o l'emperador emèrit japonès, Akihito. També hi ha en la llista personalitats de la política com l'exministre socialista i exsecretari general de l'OTAN Javier Solana i l'expresident francès Nicolas Sarkozy; alhora que l'exdirector de la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua Víctor García de la Concha o l'expresident del Banc Iberoamericà de desenvolupament Enrique Iglesias García. Tots els anteriors, atorgats per Joan Carles I.
Collaret d'or amb el velló d'or
La distinció consta d'un collaret d'or amb les armes dels ducs de Borgonya, del qual penja el mític velló d'or, regal dels déus que garantia prosperitat i símbol de l'heroisme a partir de la gesta de Jàson i els argonautes. Els seus símbols fonamentals són el carner d'or que penja del collaret i la doble 'B' que forma cadascun de les seves baules, dues lletres enfrontades com a pedrenyals de les quals sorgeixen flames en representació del fulgor i la rapidesa en la guerra. Com que no té caràcter hereditari, ha de ser retornat a la mort del titular que el posseeixi.