Seguint el que marca el protocol, la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, s'ha desplaçat aquesta tarda al palau de la Zarzuela per comunicar al rei Felip VI el resultat de la sessió d'investidura i l'elecció de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. I tot i que no és el primer cop que una presidenta de la cambra baixa comunica al monarca que el Congrés ha escollit Pedro Sánchez com a president —ja ho va fer el gener del 2020 la catalana Meritxell Batet i el juny del 2018 Ana Pastor, després de la moció de censura a Mariano Rajoy— aquesta vegada, Felip VI ha rebut la notícia fent molt mala cara. En les fotografies de la reunió entre el Borbó i Armengol que ha distribuït la Casa Reial, el monarca fa cara d'enfadat i arrufa les celles. En canvi, quatre anys enrere, va rebre molt somrient a l'aleshores presidenta del Congrés, que li havia de comunicar que Sánchez havia estat elegit president del Govern amb l'abstenció d'ERC i EH Bildu. Enguany, aquests partits, juntament amb Junts i el BNG, han votat a favor del candidat socialista. 

De fet, Felip VI fa mala cara a les dues fotografies que ha compartit el perfil oficial de la monarquia espanyola, mentre que el gener del 2020 apareix somrient en tot moment. Caldrà veure si a la jura del càrrec de president del govern espanyol —que se celebrarà també a la Zarzuela amb Pedro Sánchez i el mateix Felip VI com a grans protagonistes— el cap d'estat apareix més relaxat o continua amb aquesta tensió evident. L'acte tindrà lloc a les 11 hores d'aquest divendres. El 2020 Sánchez va optar per prometre, en comptes de jurar, el càrrec davant del Borbó. El primer cop que Sánchez va ser investit com a president del govern espanyol ja ho va fer sense cap símbol religiós al davant —ni la Bíblia, ni una creu—, només amb la constitució, un canvi en el protocol que va arribar després de l'abdicació de Joan Carles I. 

 

Felip VI, blanc dels ultres més radicals 

Tot i que la dreta i la ultradreta han estat els grans defensors i abanderats de Felip VI els últims anys, especialment després del seu discurs el 3 d'octubre del 2017, les últimes setmanes, els més radicals han posat en qüestió la seva figura. Ja es va endur algunes crítiques quan va signar els indults als presos polítics, tal com li correspon fer. Ara, però, davant la nova investidura de Sánchez amb el vot a favor dels independentistes, després d'haver pactat una llei d'amnistia al procés que el rei també haurà de signar, ha esdevingut un dels blancs dels càntics que els ultres profereixen cada nit davant de Ferraz, com "Felipe, masón, defiende a tu nación", o banderes d'Espanya amb l'escut retallat per mostrar el seu descontentament amb la monarquia. La publicació a les xarxes socials s'ha omplert de comentaris criticant-ne el paper, i també hi ha qui ha subratllat la mala cara de Felip VI en rebre Francina Armengol.