Felip VI ha subratllat aquest dimarts la “separació de poders” com un dels pilars fonamentals de la democràcia en un discurs pronunciat a la IX Conferència d’Ambaixadors. El comentari del monarca es produeix en plena guerra entre el govern de Pedro Sánchez i la judicatura. Precisament aquest dimarts la portaveu governamental, Pilar Alegría, ha afirmat que el Tribunal Suprem acusa el fiscal generaL pel cas de la parella d’Ayuso sense “prova concreta” i que fa “elucubracions” sobre la Moncloa. El govern de Sánchez ha qualificat negativament la darrera interlocutòria del Suprem sobre el fiscal general de l’Estat, que ha estat citat a declarar com a investigat el pròxim 29 de gener. “No compartim la decisió sobre el fiscal general de l’Estat i la seva imputació”, ha dit Alegría. “L’origen del delicte està on està, en la parella de la senyora Ayuso”, ha afegit.
És per això que les paraules del rei espanyol hores després en aquest fòrum s'ha interpretat com un missatge dirigit a Pedro Sánchez, tal com han destacat la majoria de mitjans conservadors de Madrid. Felip VI ha dit que defensar la democràcia és important i que “no és només la conquesta d’una ocasió històrica, sinó el fruit d’una exigent i delicada tasca diària” i, per tant, “una responsabilitat que concerneix a tots, autoritats i ciutadans, de manera quotidiana, com l'acatament de les seves normes i el respecte als seus valors i equilibris com la tolerància, el pluralisme, la separació de poders, la transparència i la rendició de comptes”.
Pel que fa a política exterior, Felip VI s’ha referit a la nova era que obre l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca. El monarca ha considerat que la “nova etapa política que aviat s’obrirà a Washington” Espanya l’ha d’encarar “amb l’ànim d’aprofundir en aquesta relació, sobre la base d’una agenda positiva en matèria de prosperitat i seguretat, aportant la nostra sensibilitat històrica i cultural i la nostra visió de l’hemisferi americà”.
El monarca defensa el castellà
Al llarg de la seva intervenció, Felip VI també ha animat els ambaixadors a perseverar en la “promoció i la defensa de la segona llengua materna del món, l’espanyol, amb els seus 600 milions de parlants”. “Bé mereix la nostra llengua comuna cada esforç que fem per donar-li un protagonisme creixent en àmbits com la justícia internacional, la ciència o les tecnologies de la informació”, ha dit el rei.
Precisament en aquest mateix fòrum, Pedro Sánchez ha situat el reconeixement del català a Europa com a una de les prioritats polítiques del 2025. En concret, Sánchez ha assegurat que "el reconeixement de les llengües cooficials reconegudes en la nostra Constitució, com a llengües oficials en les institucions comunitàries, continuarà sent una de les nostres principals prioritats polítiques per a l'any 2025".