Hi ha hagut poques coses en les quals aquest dijous Mariano Rajoy i Felipe González no hagin estat d’acord. Els dos expresidents del govern espanyol han participat al fòrum ‘La Toja’ que se celebra a Galícia per abordar aspectes relacionats amb la geopolítica i l’actual situació política a Europa. Però l’exlíder socialista s’ho ha fet venir bé per, en un moment, fer un cop de volant i abordar l’actualitat política a Espanya. Mariano Rajoy ho ha aprofitat i tots dos han criticat durament Pedro Sánchez, particularment la seva política d’aliances amb formacions independentistes. “Serà la primera vegada que ho dic en públic”, ha avisat Felipe González abans de fer una defensa d’un “resset” de la Constitució de l’any 78 perquè en una nova versió quedi millor blindada “la integritat territorial d’Espanya”.

La Constitució del 78 cal ressetejar-la amb acords bàsics” entre les dues principals formacions polítiques espanyoles, ha sostingut Felipe González. Els dos expresidents, de fet, s’han desfet en elogis en una defensa compartida del bipartidisme. Així, l’exlíder socialista ha advocat per una reforma de la Carta Magna, amb “modificacions que preservin un bé superior”: “La integritat territorial d’una cosa que es diu Espanya i que és un estat nació”. “La integritat territorial cal tenir-la clara, i ara això no ho tenim clar” per culpa de “forces determinades”. Felipe González ha criticat que Pedro Sánchez s’hagi aliat durant el seu mandat a formacions com Junts per Catalunya, Esquerra Republicana o Bildu perquè “una força independentista no té gens d'interès en què hi hagi governabilitat a Espanya”. “Si una força és decisiva perquè no hi hagi governança, ho gaudirà”, ha sentenciat. Així, ha criticat que per culpa de lideratges "mercenaris" com el de l’actual mandatari socialista, a Espanya hi ha una “polarització” que va “de dalt cap avall, i no a l’inrevés”, perquè la societat espanyola vol, a parer seu, acords entre PSOE i PP.

Mariano Rajoy, al seu torn, ha criticat les majories “frankenstein” que, fins ara, han mantingut Pedro Sánchez al poder; una suma de formacions que “no creuen en el que hem aconseguit durant 40 anys”. “És el problema que ha trencat amb la tònica de consens” entre PSOE i PP, ha lamentat. Ha criticat, doncs, les aliances “amb els que volen el dret a l’autodeterminació” i amb els que porten “l'embolic amb el sistema de finançament”. S’ha queixat de no tenir “cap informació” sobre el pacte entre PSOE i ERC però, sigui com sigui, ha volgut reivindicar el seu “optimisme” perquè “el bipartidisme tornarà a exercir-se” a l’estat espanyol.

De fet, l’exlíder del PP ha defensat que fins i tot quan ell va gaudir d’una majoria absoluta al Congrés dels Diputats en el seu primer mandat, va arribar a “consensos” amb altres formacions. “Rubalcaba i jo només vam necessitar 15 minuts per pactar una renovació del Consell General del Poder Judicial”, ha manifestat. Per altra banda, ha celebrat que en els darrers anys hagin quedat en res les amenaces de Podemos i Ciudadanos d’acabar amb el bipartidisme de PSOE i PP.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!