L'expresident del govern espanyol Felipe González ha ironitzat aquest dijous sobre la consulta interna al Consell de la República sobre la posició que hauria de tenir l'independentisme català envers la investidura de Pedro Sánchez, en assenyalar que una participació de 4.021 afiliats sobre un cens de més de 90.000 inscrits, un 4,45% del total, és, afirma amb burla, un "èxit brutal". "Pobret Puigdemont! Li ha sortit fantàstica la consulta del Consell de la República. Ha estat aclaparadora la participació i el suport", ha assenyalat amb ironia punyent l'antic dirigent socialista, sempre molt crític amb l'independentisme català i amb l'actual direcció del PSOE. 

🟡 El Consell de la República admet que la votació contra la investidura no condiciona la negociació

Sobre les negociacions que PSOE i Junts mantenen en el marc de la investidura de Pedro Sánchez per a reeditar el càrrec com a president del govern espanyol, González ha dit que no coneix la versió del PSOE —en tant que han mantingut una política de "prudència" i "discreció"—, i només sap la de Puigdemont, diu, la qual li sembla "absurda, com ell", ha apuntat González. Felipe González és aquest dijous a Avilés per participar, amb l'empresari mexicà Carlos Slim i el president del Principat asturià, Adrián Barbón, entre d'altres, en els debats de XXVIII Reunió Plenària de la Fundació Cercle de Montevideo, fòrum de reflexió del món hispanoamericà que se celebra sota el títol "El renaixement de l'ètica". És allà des d'on ha fet les declaracions per fer mofa a la votació del Consell i ha tirat el dard a Puigdemont. 

Baixa participació, sense resultat vinculant

La burla de Felipe González remet a la consulta interna al Consell de la República, que presideix Carles Puigdemont, sobre la posició que hauria de tenir l'independentisme català en la investidura de Pedro Sánchez, i que va tenir una molt baixa participació: només 4.021 dels 90.484 registrats que té aquest òrgan, una participació del 4,45%. El resultat que va guanyar de forma majoritària va ser el pronunciament a favor de bloquejar la investidura de Sánchez, amb un 74,9% dels vots. Així i tot, els que negocien són els partits, no el Consell, i la votació no té cap mandat vinculant, segons ha confirmat el mateix òrgan: "La consulta no podem més que respectar-la. No té cap conseqüència per a la negociació", va afirmar a ElNacional.cat un representant de la cúpula del Consell. De fet, pel que fa a l'impacte que aquesta votació pugui tenir en el paper de Puigdemont a les negociacions i al Consell, algunes fonts fins i tot apunten que pot servir per recordar al PSOE el pes que les converses representa per al líder independentista.