"Espanya viu una pulsió destructiva contra la unitat de tots", ha afirmat l'expresident espanyol Felipe González. Així, l'exdirigent socialista s'ha mostrat rotundament contrari a l'aparició de partits provincials i ha demanat tornar a una “Espanya unitària”. Les paraules de González han ressonat amb força després que tres d'aquestes formacions, Sòria Ja!, Unió del Poble Lleonès i Per Àvila, hagin obtingut representació a les corts de Castella i Lleó el passat 13-F. A més, el fenomen dels partits provincials no és exclusiu de Castella i Lleó, sinó que també s'estén arreu del territori espanyol. "Acabem amb aquesta broma, tornem a l'Espanya unitària", ha reivindicat l'expresident al col·loqui 'Va ser possible el pacte', al costat dels ponents de la Constitució com ara Miquel Roca, Miguel Herrero i Rodríguez de Miñón.
D'altra banda, l'expresident espanyol del PSOE ha assenyalat que “alguns han utilitzat el model de descentralització com una oportunitat política", però no ha donat noms. "La descentralització que emana d'aquest pacte (la Constitució), n'hi ha que l'han interpretat com la centrifugació del poder, amb les seves manifestacions més aspres contra la unitat de tots", ha etzibat. No obstant això, en contraposició a les formacions provincials, ha dedicat unes paraules als moviments polítics centralitzadors que volen capitalitzar el poder. "Ha sorgit un discurs a favor d'una passió centralitzadora que busca una Espanya de capitans generals", ha indicat.
Pel que fa al debat sobre si cal reformar o no la Constitució, González s'hi ha mostrat partidari, però creu que s'hauria de fer amb molta cura per evitar que s'ataquin mecanismes de defensa com ara l'article 155, ha declarat en referència a Catalunya. En aquest sentit, González ha advocat per no demonitzar l'article 155 perquè és la manera de respondre a una crisi com la declaració unilateral d'independència. Així doncs, una reforma de la Carta Magna, segons el parer de l'exdirigent socialista, requereix, per un costat, d'un "pacte de convivència social" i, per l'altre, de "lleialtat institucional" en el compliment de la llei. En aquesta línia, l'expresident espanyol ha remarcat que "hi ha coses" possibles a modificar a la Carta Magna, tot i que, segons ell, les errades en el funcionament de l'Estat es deuen a una "mala interpretació" del text constitucional provocada per la "deslleialtat".
Amb tot, a l'expresident socialista s'ha mostrat amoïnat pel "sentiment de demolició" contra el "règim del 78" que va fer possible la Transició. "Tractàvem d'ordenar la convivència entre els espanyols, si bé no només hi havia diversitat de sentiments, sinó a més pluralisme polític”. Finalment, González ha recordat que, després de la Dictadura, hi havia una voluntat "prèvia" de consens malgrat les contradiccions entre els diferents actors polítics que, això no obstant, van unir forces per aconseguir una "necessitat històrica" que no tenia res a veure, ha afegit, amb la "història d'enfrontament” heretada de la Guerra Civil Espanyola.