L'expresident de govern espanyol Felipe González ha qualificat l'amnistia d'"infecta" i ha insistit a demanar a la ciutadania que no confongui el seu veritable significat, que no és "perdonar" als líders independentistes catalans encausats pel procés, sinó "demanar-los perdó" i legitimar "que ho tornin a fer". "La gent confon l'amnistia amb el perdó. I jo només vull recordar-li que no estem perdonant, estem demanant perdó", ha assegurat l'exlíder socialista en una entrevista a Onda Cero, en la qual ha descrit d'"una cosa escandalosa" la mesura de gràcia pactada pel PSOE, l'esquerra i les formacions sobiranistes de Catalunya i País Basc.

González ha explicat que, d'acord amb la seva percepció, els ciutadans creuen "que l'amnistia és perdó" i la confonen amb els indults que es van dur a terme anteriorment i amb els quals l'expresident assegura estar "en part" d'acord. Entre altres motius, perquè els espanyols viuen "amb els seus problemes personals" i l'ambient al carrer "no s'ha polaritzat tant" com en la política. "La gent ho confon, i la gent té les seves necessitats diàries, viu cada dia i viu amb els seus problemes personals. No amb la tensió induïda des de dalt, perquè és veritat que encara és capaç de prendre's una copa amb qualsevol i gaudir [...] però en tot cas, és cert que confon l'amnistia amb el perdó", ha argumentat.

Pel que fa a l'escenari polític català després de les darreres eleccions al Parlament, González s'ha mostrat convençut que hi haurà repetició electoral, per la manca d'acord entre partits. L'expresident socialista ha qualificat de "manca de respecte" a la democràcia a Catalunya que, assegura, els partits independentistes estiguin negociant directament "amb el que governa a Madrid", en referència a Pedro Sánchez, en comptes d'amb Salvador Illa, primer secretari del PSC. "És un absolut menyspreu a la representativitat democràtica perquè anteposen la seva posició independentista als valors democràtics a Catalunya. Estan dient-li (a Illa) 'Jo no negoci amb vostè, sinó amb el que mana a Madrid, així que vostè s'aparta'. Això és democràticament inacceptable", ha valorat.

Finançament singular per a Catalunya?

González també s'ha referit al finançament singular que reclama Catalunya i ha avisat que, si bé totes les comunitats tenen "dret a la diferència", això "no pot afectar la igualtat de drets" de la resta de territoris. "Totes (les comunitats) són singulars perquè cadascuna té unes necessitats. Però veurem, el dret a la diferència no pot afectar la igualtat de drets. Que un sigui diferent no vol dir que sigui desigual en drets", ha afirmat l'expresident socialista, admetent que encara que sigui "difícil d'entendre" és necessari "explicar-ho una vegada i una altra". Això sí, ha avisat que la singularitat no pot passar per "saltar-se la llei" perquè no hi haurà "amnisties cada sis mesos", i ha mostrat el seu rebuig a canviar l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, tot i que creu que "tenen dret a fer-ho".

Vota al PSOE, però "orfe de representació"

D'altra banda, González ha afirmat que ha tornat a votar al PSOE en les eleccions europees del passat 9 de juny, com ja va fer en els comicis generals del passat any, si bé ha reiterat que sent "orfe de representació" davant els "espectacles" que no li agraden "cada dia". "També, també", ha respost l'expresident del govern espanyol en ser preguntat sobre si havia votat novament al PSOE com va fer el 23-J. En aquest sentit, ha reivindicat la "coherència" i ha argumentat que "si mantens la coherència i t'atens al que penses, no tens la veritat, però sí que mantens la coherència". No és la primera vegada que González carrega contra els canvis de parer de l'actual PSOE envers les demandes de l'independentisme en funció de les circumstàncies polítiques.

L'exmandatari espanyol ha afegit després que "fa ja molt temps" que està desencantat amb un "Parlament desaparegut" on poques vegades se sent "un discurs" que li doni alguna alegria. Sobre l'auge de l'extrema dreta a Espanya, amb la consolidació de Vox com a tercera força política el 9-J, González ha subratllat que "la responsabilitat en la conducció política d'un país la té un govern, en qualsevol circumstància", tot i que ha admès que "a vegades els extrems arrastren cap a posicions no desitjades a països més centrats".

Renovar el CGPJ

L'exlíder del PSOE ha tornat a parlar també de la falta d'acord per a renovar el Consell General de Poder Judicial (CGPJ) i ha suggerit als presidents del Congrés i del Senat que "donin un mes de termini" a totes dues cambres per a arribar a un pacte i donar una sortida a l'òrgan de govern dels dijous, que porta més de cinc anys amb el mandat caducat. "Els responsables d'això no són el ministre de Justícia —Félix Bolaños— i el portaveu del PP —en referència a Esteban González Pons—, són la presidenta del Congrés dels Diputats i el president del Senat", ha objectat. Si no funciona, segons González, haurien de fer un sorteig dels vocals del CGPJ entre 50 candidats perquè així "ningú pugui dir" que l'un o l'altre ha guanyat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!