L'expresident del govern espanyol Felipe González torna a carregar contra l'amnistia, mesura de gràcia al procés que l'exlíder socialista ha criticat reiteradament en considerar-la un atac a la Constitució del 78 i un doblegament incoherent del PSOE i l'executiu de Pedro Sánchez davant l'independentisme per mantenir-se a la Moncloa. Ho ha fet aquest dijous a Sevilla, després de recollir un premi a Alumni d'honor a la universitat de la capital andalusa. Preguntat sobre la reacció dels fiscals a càrrec de les causes vinculades al Procés, que han sol·licitat al Fiscal General de l'Estat un aclariment sobre com aplicar l'amnistia i quin criteri seguir davant d'una norma sobre la qual ells mateixos s'han pronunciat escèptics, González ha fet gala d'ironia: ha titllat la situació de "l'esperable" i ha assegurat que "caldrà preguntar-li a Puigdemont per on hem d'anar en el futur", insinuant que és l'expresident de la Generalitat i líder de Junts qui marca el pas a Sánchez.

Felipe González també s'ha pronunciat aquest dijous sobre la necessària renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), bloquejada des de fa més de cinc anys per la manca d'acord entre els partits majoritaris a les Corts espanyoles, donat que el PP s'ha negat a acceptar una renovació per no perdre la majoria dretana que manté a l'òrgan de govern dels jutges, ja que darrerament hi ha hagut majories parlamentàries del PSOE i els seus socis de l'esquerra i el nacionalisme basc i català que podrien posar juristes afins. Sobre això, l'expresident socialista ha assegurat que "tot està en la lletra de la llei", recollit i detallat com s'ha de procedir.

Davant de l'ultimàtum llançat pel president del govern espanyol als populars per accelerar de manera urgent la renovació del CGPJ i de seure a negociar, encara que sigui amb la mediació de Brussel·les, o si no es buscarà la forma de renovar-lo per altres vies, com ara pactar amb els socis un canvi de llei perquè no facin falta els vots populars —ara mateix és necessari el consens de 210 diputats, tres cinquenes parts de la Cambra—, González ha deixat anar que "si la volen canviar, que la canviïn". Qui més pressiona en aquest sentit és la branca de Sumar de l'Executiu de coalició: la vicepresidenta Yolanda Díaz aposta per prescindir del PP i avançar en aquesta "regeneració democràtica" de les estructures de l'Estat anunciada per Sánchez el mes passat per les vies que faci falta. El PSOE, però, s'havia mostrat molt més moderat en aquest sentit fins ara.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!