L'expresident del govern espanyol Felipe González torna a la càrrega contra l'amnistia. González s'ha erigit en una de les veus socialistes més crítiques amb el govern de Pedro Sánchez i els seus pactes amb l'independentisme. En una entrevista aquest diumenge al diari ABC, ha tornat a manifestar la seva contrarietat a l'aplicació de la llei d'amnistia: "Estic profundament en contra d'aquesta amnistia ad hoc i autogestionada pels seus beneficiaris". En aquest sentit, ha insistit que la llei no s'emmarca en la Constitució: "Em sembla arbitrària i sobre això penso el mateix que el meu partit té dit i escrit. Això no és perdonar, és demanar perdó". González ha lamentat que l'aplicació de l'amnistia no serà homogènia, i ha advertit que "hi haurà discrepàncies". L'exlíder dels socialistes també ha fet referència a la Comissió de Venècia i ha assegurat que, si se li fes cas, no existiria l'amnistia: "Vivim en un món de confusió". 

Preguntat sobre un possible retorn de Carles Puigdemont "lliure i exonerat", González ha assegurat que, tot i que no viu de rancors, li semblaria "una burla al sistema", però no se sentiria "rancuniós". En relació amb el líder de Junts, ha considerat que la seva actuació "és qualsevol cosa menys democràtica i positiva per als interessos dels catalans".

Crítiques contra Pedro Sánchez

Felipe González també ha parlat sobre el resultat de les eleccions catalanes del 12-M i ha acusat Junts per Catalunya de no acceptar els resultats: "No respecten el vot i volen discutir la investidura amb Madrid". L'expresident espanyol ha afirmat que no es pot pactar res a Catalunya que no impliqui la "interlocució, el coneixement i l'acceptació de Salvador Illa". "Res és res. Ni a Ginebra ni a San Pedro de Alcántara. Saltar-s'ho és trair la representació del PSC i no estic disposat a acceptar això". 

El socialista no ha desaprofitat l'oportunitat per tornar a carregar contra Pedro Sánchez. Preguntat per la seva opinió pels 5 dies de "reflexió" que el president espanyol es va prendre el passat mes d'abril per sorpresa, González ha assegurat que és "incomprensible". També ha parlat sobre els pactes de govern de Sánchez i ha reiterat la seva postura amb l'amnistia: "No em representa". González ha detallat que en l'últim congrés dels socialistes es va proposar "la solució més intel·ligent", en relació amb el finançament i l'autogovern, sobre la qual ha afirmat: "Els independentistes no l'acceptaran mai. Ni els que volen separar Catalunya d'Espanya ni els que volen separar o treure Espanya de Catalunya. Jo no comptaria amb ells en cap cas", tot i que ha reconegut que aquesta postura podria costar-li el govern espanyol als socialistes. González, que va perdre les eleccions davant de José María Aznar l'any 1996, ha assegurat que en cap cas va intentar buscar un acord amb Jordi Pujol: "Mai em va passar pel cap fer-ho. Mai és mai. I, en sortir del govern espanyol, vaig dir que no acceptaria cap càrrec institucional en tota la meva vida. Ni a Espanya ni a Europa. Com així ha estat". També ha reiterat que se sent "absolutament" orfe de representació al partit i que és votant i militant, però no pas simpatitzant. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!