Un sopar que se suposa que havia de ser secret ha acabat per no ser-ho. L'artífex de la convocatòria ha estat l'expresident socialista Felipe González, qui ha organitzat una trobada amb gairebé 40 dels que van ser exministres seus, segons informa El Español. El sopar en un cèntric restaurant de Madrid s'ha produït en plena crisi entre part de la vella guàrdia socialista, que no veu amb bons ulls la reforma dels delictes de sedició malversació que ha pactat el govern de Pedro Sánchez.
Gairebé tots els convocats al sopar han fet acte de presència amb dues excepcions: Josep Borrell i José Griñan. Tot plegat ha deixat una total de 39 assistents. Els quals es pensaven que ningú sabia del sopar i alguns d'ell s'ha mostrat sorprès en veure periodistes a la porta del local: "Però això no era un secret?".
Entre els assistents hi havia Virgilio Zapatero, Rosa Conde, José Barrionuevo, Narcis Serra, Jerónimo Saavedra, Javier Moscoso, Tomás de la Cuadra, Gustavo Suárez Pertierra, Alfonso Guerra i el mateix Felipe González, qui en veure els periodistes ha exclamat: "Ens heu enganxat". Del contingut de què es va parlar en aquest sopar d'antics alts càrrecs socialistes no ha transcendit res.
Cinc exministres del PSOE, en contra de la reforma dels delictes de sedició i malversació
L'Associació per a la Defensa dels Valors de la Transició ha elaborat un manifest contra l'objectiu del govern de Pedro Sánchez de modificar els delictes de sedició i malversació. Entre els 400 signants es troben cinc exministres del PSOE, concretament, José Luis Corcuera, Cèsar Antonio Molina, Julián García Vargas, Virgili Zapatero i Javier Sáenz Cosculluela. No són els únics socialistes destacats que han signat aquest manifest. També hi ha exdiputats i exdirigents socialistes com Francisco Vázquez o Nicolás Redondo.
L'entitat va fer públic aquest escrit el passat 12 de desembre i en ell no només denunciava la reforma del Codi Penal, sinó també els mètodes amb què s'ha procedit a aquesta. En el text es rebutgen les actuacions de l'Executiu espanyol per, al seu entendre, "obtenir a qualsevol preu el suport parlamentari dels partits separatistes i dels que estan contra la Constitució". També s'adverteix al govern espanyol que canviar els delictes de sedició i malversació suposarà "un estímul per atemptar contra la Constitució i l'ordenament jurídic democràtic vigent".
Els signants menyspreen l'argument del govern espanyol que sosté que aquesta és la via per desinflar el conflicte a Catalunya. El president de l'associació, Emilio Contreras, va explicar que aquest manifest pretén exhortar els diputats que reflexionin sobre la gravetat d'aquests canvis.