L'expresident del govern espanyol Felipe González s'ha pronunciat en contra del preacord entre el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat, i ha assegurat que se sent "molt a prop" de la posició que sostenen dirigents socialistes crítics, com el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, o el líder socialista a l'Aragó, Javier Lambán. "Em sento molt, molt a prop de García Page, de Lambán, de Gallardo a Extremadura i d'alguns altres dirigents. Molt, molt a prop i molt solidari", ha dit en declaracions a EFE després de ser preguntat per aquesta qüestió. La posició de l'expresident no és cap sorpresa, ja que en els últims anys ha estat molt crític amb l'acció del president espanyol, Pedro Sánchez, en relació amb Catalunya i s'ha mostrat especialment bel·ligerant contra la llei d'amnistia. 

García-Page va ser dels primers a qualificar el preacord de "greu atemptat contra la igualtat", i es va mostrar especialment indignat amb el nou model de finançament proposat. Fent-se ressò dels arguments del PP va acusar els republicans de "voler quedar-se amb els diners de tots" (els espanyols) i de trencar la Constitució. Aquest dimecres ha insistit en aquesta postura, i ha acusat ERC de no fer polítiques d'esquerres i d'intentar "trencar Espanya". "El que planteja ERC és una fàbrica d'alimentar l'extrema dreta a Espanya", ha lamentat. Amb tot, el castellanomanxec s'ha mostrat esperançat que el contingut del pacte no es faci realitat.  "Confio sincerament que el meu partit no ho toleri", ha dit. Així, ha demanat fer possible la investidura de Salvador Illa "sense que el cost, el sacrifici i la resignació l'hagin de pagar la resta de territoris d'Espanya". Poques hores després, però, Sánchez ha trencat els seus desitjos quan ha qualificat de "magnífic" i "bo per a Catalunya i Espanya" el preacord amb ERC. A més, ha recordat que l'executiva federal del PSOE va donar suport al preacord aquest dimarts. 

Javier Lambán, un altre crític habitual contra l'executiu de Sánchez, va titllar l'acord d'"inadmissible" aquest dimarts i el va considerar "un trencament brutal de la igualtat entre tots els espanyols". En les últimes hores, altres barons socialistes s'han sumat a les crítiques. El líder del PSOE a Castella i Lleó, Luis Tudanca, ha assegurat que no "tolerarà ni defensarà un sistema singular que perjudiqui els interessos" de la seva comunitat. "No podem cosir la unitat territorial d'aquest país per un costat, descosint-la per l'altre", ha advertit. L'extremeny Miguel Ángel Gallardo ha advertit que es posicionarà "radicalment en contra" si l'acord suposa trencar el principi d'igualtat entre espanyols. "Els territoris no tributen, tributen els espanyols i la solidaritat no l'exerceix una comunitat sobre una altra", ha assenyalat. L'andalús Juan Espadas, també ha avisat que no permetrà "ni greuges ni privilegis" que perjudiquin Andalusia i ha reclamat que en aquest nou escenari, la seva comunitat tingui "les mateixes condicions que pugui tenir Catalunya". Més moderat ha estat el secretari general del PSOE madrileny, Juan Lobato, que ha reconegut que el pacte "no és l'ideal". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!