Només hi ha hagut un moment que aquest dimecres, a Madrid, el feminisme hagi convergit. El punt de partida de les dues manifestacions —contraposades per la seva manera d’entendre els drets de les persones trans— era el mateix: l’estació d’Atocha. Aquest 8 de març a la capital espanyola s’ha certificat que el moviment feminista no està crispat per la llei del ‘només sí és sí’ i la reducció de penes a agressors sexuals, sinó per dos debats: el de la llei trans i el de la prostitució.

Segons la delegació del govern espanyol, 17.000 persones han donat suport a la manifestació majoritària organitzada per la Comissió 8-M, en la qual hi han participat membres de Podemos i PSOE. Aquest col·lectiu es mostra a favor dels drets de les persones LGTBI i, per tant, està a favor de la llei trans. L’altra concentració ha estat convocada pel Moviment Feminista de Madrid, un col·lectiu contrari als drets de les persones trans i que, a més de defensar l’abolició de la prostitució, demana el cessament de la ministra d’Igualtat, Irene Montero. Aquesta concentració, que comptava amb el suport del PP, ha aconseguit, també segons la delegació, concentrar 10.000 persones.

Les manifestacions d’aquest 8 de març han servit, doncs, per demostrar que la divisió del moviment feminista no es deu als problemes que ha originat la llei del ‘només sí és sí’, sinó a la percepció que es té sobre les persones trans i la prostitució. En el primer aspecte, no hi ha gaires grisos: hi ha qui està a favor i qui està en contra de la llei trans. Mentre que en la qüestió de la prostitució sí que hi ha diverses sensibilitats. Mentre que el Moviment Feminista de Madrid es reivindica directament com a abolicionista, la Comissió 8-M respecta que hi hagi diverses opinions al respecte, i diferencia entre la prostitució i el tràfic de persones i l’explotació sexual.

“Ser dona no és un sentiment”

Les diferències dins del moviment feminista ja s’han fet notar aquest dimecres al matí. Unes manifestants trànsfobes han boicotejat un acte organitzat pel Ministeri d’Igualtat i han escridassat Irene Montero per haver impulsat i aprovat la llei trans. La ministra ha convidat una de les manifestants a debatre amb ella i, davant de les proclames trànsfobes de la jove, Montero ha assenyalat que, com a màxima responsable del departament d’Igualtat, la seva obligació és defensar “els drets humans”. És a dir, respectar la lliure percepció de gènere de les persones.

Aquesta tarda, davant l’estació d’Atocha, algunes dones han cridat lemes trànsfobs com que “ser dona no és un sentiment”. Les participants a la manifestació del Moviment Feminista de Madrid han insistit, també, en la dimissió d’Irene Montero. Cal remarcar que en aquesta concentració hi havia dones de totes les edats, i que han sigut centenars les dones joves, al voltant de la vintena, que han cridat consignes contràries als drets de les persones trans.

Manifestació minoritària a Madrid / Foto: Europa Press

“No és no i la resta és violació”

A l’altra cara de la moneda, en la manifestació majoritària, sí que s’han defensat els drets de totes les dones, incloses les trans. “No estamos a salvo con Carmen Calvo”, han cridat amb ironia i humor alguns manifestants, en referència als posicionaments trànsfobs de l’exministra socialista. Allà, a més, s’ha fet algun càntic favorable a la llei del ‘només sí és sí’ que va impulsar Podemos. “No és no i la resta és violació”, han dit; a més de donar suport continuar a Irene Montero, ministra d’Igualtat.

En aquesta mateixa manifestació ha participat el PSOE, per molt que l’organitzadora, la Comissió 8-M, estigui en contra de reformar la llei del ‘només sí és sí’. A la capçalera s’hi ha situat Begoña Gómez, parella de Pedro Sánchez; i l’han acompanyada ministres del PSOE i dones de l’executiva del partit. Els dos socis del govern espanyol, doncs, han anat del bracet aquest dimecres. El moviment, però, s’ha dividit en dos.