L'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i l'excap de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso compareixeran aquest dimecres al Congrés dels Diputats en la comissió que investiga la relació d'Interior amb l'anomenada Operació Catalunya i altres usos de la coneguda com a "policia patriòtica per destruir adversaris polítics", que hauria deixat al descobert, presumptament, la famosa conversa publicada pel diari Público. La reunió tindrà lloc a les 16 hores de la tarda, a porta oberta, moment en què els grups faran les seves preguntes, a partir de la documentació demanada en la fase preparatòria dels treballs, com explicava El Nacional.
Per la banda d'ERC, les fonts consultades expliquen que el portaveu Gabriel Rufián serà "especialment punyent" amb De Alfonso, després de l'actitud mostrada durant la compareixença al Parlament de Catalunya. Aleshores va arribar a amenaçar alguns grups amb informació que disposaria d'ells, suposadament obtinguda durant el càrrec. Al seu torn, fonts del PDeCAT comenten que el portaveu Sergi Miquel buscarà principalment "treure llum de les converses de la Camarga, l'existència dels llops solitaris, i si actuaven sols o ordenats per algú".
La informació per preparar la compareixença ha arribat al llarg de les darreres setmanes, a petició dels grups –Partit Popular, PSOE, Ciutadans, ERC, PNB i PDeCAT–. Fonts de la comissió expliquen que el PP té especial interès en "obtenir documents sobre els casos de corrupció" presumptes –per exemple, el de la Marina del Port Vell, que va involucrar l'exalcalde Xavier Trias–; Cs sobre el "procediment pel qual es van fer les escoltes, com ara el rastreig del micro"; o el PSOE, qüestions relatives a un dels seus diputats que hauria estat presumptament espiat per Interior, Antonio Trevín.
Des del PDeCAT expliquen que ells, ni tampoc Esquerra, haurien vetat cap d'informació, perquè en volien obtenir "com més, millor". Així i tot, participants de la comissió denuncien que PP i Cs van bloquejar algunes evidències demanades per altres partits.
És el cas d'una de les nou que va fer Podemos-En Comú, relativa a les gravacions de La Camarga. Segons la formació taronja, la trama no estaria directament vinculada amb d'Interior, perquè la gravació s'hauria fet per mitjà d'una agència d'investigació privada. Als demòcrates sols se'ls haurien negat els "informes i documents elaborats pel Ministeri d'Afers Exteriors i remesos als consolats i ambaixades relatius a les conseqüències d'una Catalunya independent", perquè tenia a veure amb l'exministre José Manuel García-Margallo.
La queixa més contundent ve per la banda d'ERC. Fonts del partit asseguren que el PSOE s'hauria sumat a PP i Cs per impedir que prosperessin les seves peticions, defensades pel PDeCAT i Podemos. Ara bé, el bloc constitucionalista argumenta que certes qüestions dels republicans eren ambigües i inconcretes. Per exemple, volien rebre "investigació a partits, anàlisi de proves presumptes, investigació d'informes ficticis per filtrar als mitjans". La qüestió és que de les deu peticions que van fer, només els n'haurien acceptat tres, entre les quals hi havia l'agenda pública del cap de gabinet del president espanyol Mariano Rajoy, Jorge Moragas.
Els documents que sí que s'han recopilat són les actes del Parlament amb la compareixença de De Alfonso. També la investigació de l'enregistrament amb el ministre, tot i que en els darrers dies s'ha sabut que, malgrat que Público va lliurar a la Fiscalia General de l'Estat els àudios íntegres de les converses, en cap moment la policia no es va detenir a analitzar el seu contingut.
L'exdirector d'Antifrau hi podrà assistir, després que el Consell General del Poder Judicial l'autoritzés per a fer-ho. Per la banda de l'extitular d'Interior, és el seu estat de salut delicat allò que ha endarrerit els treballs de l'òrgan parlamentari. L'altra evidència són reticències de PP i PSOE que compareguin excomissaris, com ara José Manuel Villarejo. Ell va ser qui va posar l'alerta sobre la coneguda presumptament com a Operació Catalunya, per la qual el diputat Miquel va elaborar una pàgina web, on es pot seguir el perfil dels personatges i el calendari.