L'exministre d'Interior Jorge Fernandez Diaz diu que va saber de l'espionatge a Luis Bárcenas "per la premsa", segons fonts judicials. Ell no en sabia res, ni tampoc Mariano Rajoy. Això és el que ha declarat davant del jutge de l'Audiència Nacional aquest divendres, que ha negat saber res de l'operatiu parapolicial per espiar i robar documentació a l'extresorer del PP. També ha desmentit haver enviat els missatges que se li imputen, en contradicció amb la declaració del seu exnúmero dos, Francisco Martínez. El magistrat instructor, segons aquestes fonts, s'ha mostrat perplex: "No s'assabentava vostè de res".
L'exdirigent conservador només ha respost a les preguntes del jutge Manuel García Castellón. La declaració ha durat més d'una hora i mitja. El fiscal Ignacio Stampa ha demanat inspeccionar el seu telèfon mòbil. Segons la defensa, en canvi, Fernández Díaz ho ha fet de manera "voluntària" i "s'ha pogut comprovar que no conté cap dels missatges".
Com va saber Jorge Fernández Díaz de l’anomenada Operació Kitchen? Segons la seva declaració avui, “per la premsa, per allò que es publicava”. No ha sabut concretar quan. Ha dit desconèixer cap operació i de fet ha dit que, si hagués existit, hauria estat una “gran deslleialtat” que no se li hagués comunicat. No ha entrat a dir si era legal o no aquest operatiu. Ha dit que no va rebre cap ordre de cap persona aliena al Ministeri de l’Interior. Tampoc del llavors president Mariano Rajoy ni de la ministra i secretària general del partit María Dolores de Cospedal. Segons Fernández Díaz, només tenia coneixement de l'operatiu de l'Audiència Nacional per trobar proves de Bárcenas.
Pel que fa als missatges amb Francisco Martínez, que l'involucren directament en la trama, l’exministre d’Interior ha negat tots els que s’han inclòs a la causa, afirmant que no n’ha escrit cap. Els ha qualificat de “muntatge”. Ha justificat que, pel seu format, no pot haver-los escrit un ministre, sinó un operatiu. El notari, ha reblat, "només acredita que el telèfon és seu, que es tracta d'una captura de pantalla i no d'un informe pericial".
En diverses ocasions ha acusat el seu exnúmero dos, el secretari d'Estat Francisco Martínez, de mentir i ”inventar-s'ho” tot. Martínez va declarar ahir que el seu superior estava informat de tot.
Davant d’això, el magistrat instructor li ha etzibat: “Vostè no s'assabentava de res”. També li ha dit que el seu ministeri “semblava un regne de taifes”.
55 seguiments
La investigació del cas Kitchen apunta a un presumpte seguiment il·legal per buscar proves i destruir-les en el cas que incriminessin el PP. Segons el magistrat instructor, els “òrgans superiors i directius de l’Administració General de l’Estat” van crear un “operatiu parapolicial” que va actuar, al marge de la llei, “almenys entre els anys 2013 i 2015”. El seu objectiu, aconseguir “material documental comprometedor d’alts dirigents” de Luis Bárcenas, extresorer del PP, i així neutralitzar les amenaces polítiques al govern de Mariano Rajoy. Se li van realitzar fins a 55 seguiments sense ordre judicial, segons les informacions publicades del sumari del cas. El principal objectiu va ser el seu xofer, Sergio Ríos, que hauria cobrat 53.000 euros per robar-li documentació, entre la qual hi ha àudios comprometedors.