El líder de Coalició Canària (CC), Fernando Clavijo, ha resultat investit president de les Canàries en primera votació amb el suport de 38 diputats, la majoria absoluta del ple del Parlament autonòmic, gràcies al pacte assolit pels nacionalistes amb el PP i partits minoritaris. A favor han votat els 19 diputats de CC, els 15 del PP, els 3 d'Agrupació Socialista de La Gomera (ASG) i l'únic diputat d'Agrupació d'El Hierro Independent (AHI). Han votat en contra 32 diputats: els 23 diputats del PSOE, els cinc de Nueva Canarias i els quatre de Vox.
Clavijo recupera el govern de les Canàries, que ja va presidir entre 2015 i 2019, llavors gràcies al suport del PSOE. Succeeix en la presidència de les Canàries el socialista Ángel Víctor Torres, el partit del qual va ser el guanyador de les eleccions del 28 de maig, però sense la majoria necessària per reeditar el pacte progressista.
Per la seva part, el president del govern de les Canàries en funcions i president del Grup Socialista, Ángel Víctor Torres, ha garantit aquest dimecres un traspàs de poders "tranquil i pacífic" que es farà aquest mateix dijous i dilluns li tocarà el torn a les conselleries. En declaracions als periodistes abans de la segona jornada del debat d'investidura ha ressaltat que es queda en l'oposició per defensar l'"interès comú" i ajudar a "millorar" les Canàries, mentre ha desitjat "sort" al nou Executiu.
Clavijo recupera la presidència
Clavijo ha recuperat la presidència de les Canàries després de quatre anys al Senat en què no ha deixat de treballar la seva tornada a la primera línia de la política a les illes i ja amb els assumptes judicials que l'afectaven arxivats. Economista que a l'agost complirà 52 anys, Clavijo ja va ser president de les Canàries de 2015 a 2019, però abans havia estat regidor i alcalde del municipi de La Laguna (Tenerife), càrrec pel qual es va veure involucrat en dos expedients de presumpta prevaricació, els anomenats casos "Grúas" i "Reparos", que els jutges han arxivat.
Imputat i vetat
Precisament pel primer d'aquests casos (Grúas), pel qual va estar imputat en plena campanya de les autonòmiques de 2019, va ser vetat fa quatre anys per Ciutadans, partit que va frustrar llavors un possible govern CC-PP presidit per Clavijo en negar-li el seu suport. Després, va abandonar el Parlament canari i va ser designat senador autonòmic.
Els seus enemics polítics no van dubtar a atribuir la seva marxa a un interès per buscar que el seu cas —unes presumptes irregularitats en la pròrroga del servei municipal de recollida de vehicles a La Laguna— l'instruís el Tribunal Suprem, ja que Canàries havia estat el 2018 (sota la seva presidència) la primera comunitat a eliminar l'aforament dels membres del seu Govern i el seu Parlament.