L’arribada de Salvador Illa a la presidència de la Generalitat continua provocant moviments polítics, tant en el Govern com en l’Ajuntament, i també en el si del PSC. Aquest diumenge ha transcendit que Ferran Pedret serà el nou president del grup parlamentari del PSC-Units per Avançar al Parlament de Catalunya, en substitució de Salvador Illa, segons ha informat el mateix Pedret a través de la xarxa social X (abans Twitter). “Molt honorat pel fet d’haver estat proposat per Salvador Illa com a president del grup parlamentari socialista al Parlament de Catalunya. Farem tot allò al nostre abast per avançar en el programa de la tercera gran transformació de Catalunya”, assegura Pedret, membre del Parlament des del 2012, actualment secretari de l’Àrea de Millora de l’Autogovern i Acció federal del PSC, i que va ser l’encarregat de fer la intervenció del partit socialista de Catalunya en el debat d’investidura de Salvador Illa aquest dijous.

Fill d’advocats i polítics

Llicenciat en Dret (UAB), Postgrau en Estrangeria (UB) i Màster en Dret del Treball i Seguretat Social (IDEC-UPF),  Pedret va exercir com a advocat especialitzat en dret laboral i d’estrangeria abans d’arribar a la cambra catalana. Considerat un home de la màxima confiança del nou president, com també ho va ser en el seu moment de Pere Navarro i Miquel Iceta, Pedret ha estat un dels negociadors de l’acord d’investidura amb ERC. Nascut a Barcelona el 18 d’agost de 1979, Pedret és un gran defensor del federalisme (“Federació, Democràcia, Socialisme” destaca en el seu perfil social),  i en l’anterior legislatura va ser secretari primer de la Mesa del Parlament i ha ocupat diversos càrrecs dins del PSC, com el de portaveu o l'actual de secretari de l’àrea de millora de l'Autogovern i Acció federal. Es podria dir que Pedret, que també està adherit al sindicat UGT, ha mamat socialisme i ha crescut educat en el servei públic: el seu pare, l’advocat Jordi Pedret va ser diputat en el Congrés durant 21 anys (va ser elegit diputat per la circumscripció electoral de Barcelona el 1986, 1993, 1996, 2000, 2004, 2008 i 2011), i la seva mare, Lídia Santos, també advocada, va ser diputada en el Parlament durant set anys (2003-2010)

Militant socialista des de 1993

Pedret va treballar com a secretari a l’Ajuntament de Cervelló i com a tècnic de l’administració en el consistori de Sant Sadurní d’Anoia. Es va iniciar en el món de la política com a militant de la Joventut Socialista de Catalunya el 1993 i entre el 1997 i el 2004 va ser primer secretari de Barcelona, secretari d’organització de la secció del districte de l’Eixample de 2004 a 2012, abans d’arribar al Parlament de Catalunya formant part de la candidatura encapçalada per Pere Navarro. Al llarg dels més de deu anys al Parlament, Pedret ha acumulat una llarga experiència.

A més del seu passat com a advocat i present com a polític, Pedret també és escriptor i autor dels llibres “Quan succeeix l'inesperat: el 15-M i l'esquerra” (Ed. Carena/Ed. Las Luces, 2011); “Nosaltres, els federalistes. Catalunya a la cruïlla” (Ed. Les Llums, 2012); i “Sortir del carreró sense sortida. Reflexions des del socialisme” (Fundació Rafael Campalans, Papers de la Fundació núm. 166, 2016); així com ha coordinat el llibre "El futur és federal" (FRC Llibres, núm. 12, 2023), dins del qual també és autor d'un dels articles.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!