Ja fa setmanes que l'Estat ha iniciat una ofensiva política i judicial contra la immersió, el model d'escola catalana i la llengua en general. Sentències com la del Tribunal Suprem -que imposa un 25% de castellà a les aules- i declaracions com les de Pablo Casado -que assegurava que els nens castellanoparlants tenen prohibit anar al lavabo quan són a l'escola- fan veure que l'Estat no s'aturarà fins que el català deixi de ser la llengua vehicular. És per aquest motiu que milers de persones han sortit aquest dissabte al carrer convocats per Somescola per reforçar la immersió i el català, i ho han fet de manera ben desacomplexada.

 

Sota el lema 'Ara i sempre, l'escola en català', una riuada de 35.000 persones han omplert el passeig Sant Joan de Barcelona des de la plaça Tetuán fins arribar a l'entrada del Parc de la Ciutadella. A primera fila no hi havia polítics, que s'han quedat més en un segon pla i han atés els mitjans abans d'iniciar la marxa, però sí líders socials com el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart i els líders d'UGT i CCOO, Camil Ros i Javier Pacheco.

La capçalera de la manifestació / Foto: Montse Giralt

Ara bé, la presència política ha estat de primer nivell, amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i dirigents de les tres formacions independentistes, dels comuns i del Consell per la República. Tots han coincidit en defensar el consens que representa la immersió i en reprovar que els jutges espanyols vulguin carregar-se un acord no només polític sinó també social i educatiu.

Durant la marxa, que més d'un assistent ha comentat que hagués estat millor si s'hagués acompanyat de música o d'un altaveu que impulsés el lema, els concentrats han repetit una vegada i una altra que l'escola serà en català "ara i sempre". També s'han deixat veure algunes estelades, però no tantes com en les concentracions nítidament independentistes. La protesta ha rebut l'assistència de molta gent gran, però també bastants pares acompanyats dels seus fills, que al cap i a la fi seran els primers afectats si la Generalitat acata la sentència del 25%.

Foto: Montse Giralt

El desacomplexament

I més enllà de les mans i els cartells repartits per l'organització de la manifestació, alguns dels concertats n'han lluït altres dirigits directament al Govern de Pere Aragonès. "Menys Generalitat i més país", "Govern traïdor, dimissió ja", "Botiflers no" i "Botiflers fora", deien alguns. Cartells com aquests, que poden semblar inofensius, són cada vegada més freqüents en les mobilitzacions independentistes i tenen la intenció de respondre les barbaritats que es diuen de l'espanyolisme, basats en titllar la defensa del català en una causa classista, burgesa i fins i tot supremacista.

Foto: Montse Giralt

També n'hi havia d'altres contra el 25% de castellà: "Volem 25% de castellà als jutjats, el cinema, la universitat i la televisió", en referència al fet que el català és gairebé residual en aquests àmbits. També algun en valencià: "Parlaré la llengua que jo vulga parlar, no la que tu vulgues sentir".

Passat l'Arc de Triomf, al llarg de tot el passeig Lluís Companys, hi havia una desena de carpes de les diverses entitats civils independentistes amb tota mena de merchandising. I al final del passeig, un escenari des d'on s'ha conclòs l'acte i diversos artistes compromesos amb la llengua com Joan Dausà, SuuMeritxell Neddermann han amenitzat la manifestació convertint l'acte en un concert.

Actuacions musicals en la conclusió de la manifestació per la llengua / Foto: Montse Giralt

 

Imatge principal: la manifestació de Somescola en defensa de la immersió / Foto: Montse Giralt