"Fi d'es trajètte". Aquesta la frase que s'ha trobat l'exdirector general de Mobilitat durant el govern del pacte d'esquerres, Jaume Mateu, a les noves pantalles dels Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM). És a dir, que els nous trens de Mallorca han canviat el català per una llengua inventada: es tractaria del suposat idioma baléà, promogut per la negacionista Acadèmi de sa Llengo Baléà i emmarcat dins del gonellisme —un moviment que propugna un model de llengua basat en formes col·loquials i dialectals pròpies de les Illes, sovint secessionista del català i anticatalanista.
La imatge compartida per Mateu a les xarxes socials ha generat molt de rebombori i altres usuaris han denunciat que SFM també incompleix la Llei de Normalització Lingüística, que en l'article 15.2 diu: "En tots els rètols, indicacions i escrits en general, bilingües, la primera versió ha de ser la catalana, com a llengua pròpia de les Illes Balears, i la segona, la castellana". En canvi, a la fotografia es veu que el castellà està al davant de la llengua inventada que substitueix el català. També han criticat que les pantalles han canviat el nom de l'estació (d'Estació Intermodal a "Palma") i que la megafonia només està en castellà.
A @sferroviarism volen ressuscitar el @CapitaGoneya. No hi ha temps que no torn. @ocbcat pic.twitter.com/ECfOOZBur5
— Jaume Mateu (@jaume_mateu) November 19, 2024
SFM ha esmenat els errors i s'ha espolsat les culpes: "Els errors en la traducció d'alguns rètols al català a les pantalles d'informació al viatger dels nous trens s'ha produït perquè s'ha carregat al sistema una versió antiga generada per l'empresa dels trens, una versió de proves". "Aquests errors ja han estat resolts aquest matí carregant la versió correcta", ha afegit, abans de demanar disculpes: "Lamentem aquests fets, que hem corregit de la manera més ràpida possible".
Pel que fa a l'ordre en els rètols, l'empresa pública també ha carregat les culpes a l'empresa dels trens i ha dit que l'error ja s'havia detectat al principi. "Però cal més temps per poder tenir la versió corregida", s'ha excusat. Sobre la megafonia, un cop més, és cosa de la companyia fabricant i SFM ha assegurat que treballa per oferir la informació en català com més aviat millor.