L'excap de seguretat del BBVA, Julio Corrochano, haurà de dipositar en quinze dies una fiança de 300.000 euros si vol evitar ingressar a la presó. El jutge que investiga exalts càrrecs del BBVA per l'espionatge que va realitzar una empresa del comissari José Manuel Villarejo ha acordat aquest divendres està mesura, en línia amb les mesures cautelars sol·licitades per la Fiscalia Anticorrupció.
El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, ha acordat imposar llibertat sota fiança de 300.000 euros a l'excap de seguretat del BBVA, Julio Corrochano, i una vegada materialitzi aquesta fiança aquest antic comissari del Cos Nacional de la Polícia tindrà retirat el passaport, prohibit sortir d'Espanya i obligació de comparèixer mensualment al jutjat més proper al seu domicili.
La mesura s'adopta per la relació de Corrochano amb el comissari jubilat i ara a presó provisional José Manuel Villarejo, amb qui hauria actuat d'interlocutor amb el BBVA per al desenvolupament dels contractes que d'acord a la investigació, n'hauria anat encadenant durant una dècada una de mercantil del policia per a presumptes tasques d'intel·ligència i a canvi d'ingents quantitats de diners.
Suborn i corrupció entre particulars
En concret, se li investiga, entre altres, per delictes de suborn, corrupció entre particulars i vulneració de la intimitat en un context d'operacions entre el BBVA i Cenyt que podrien superar els 10 milions d'euros durant un termini superior a 13 anys, segons les fonts jurídiques consultades per Europa Press.
Segons va declarar aquest dijous davant del jutge el que fos cap de l'Àrea de Riscos i Recuperacions Immobiliàries de l'entitat, Antonio Béjar González, almenys en el seu departament Cenyt va estar contractada entre 2010 i 2013 com a proveïdora de serveis per a la localització de béns.
Tanmateix, els acords van incloure al llarg dels anys un altre tipus de serveis, com el relatiu a l'anomenada operació Trampa pel qual Villarejo hauria orquestrat espionatges a polítics, empresaris i periodistes per evitar l'entrada de la constructora Sacyr en el Consell d'Administració de l'entitat financera.
En la mateixa línia, hauria maniobrat per encàrrec del BBVA que presidia Francisco González a canvi d'ingents quantitats de diners per 'acabar' amb Ausbanc, l'associació d'usuaris de banca el president de la qual, Luis Pineda, serà jutjat a la tardor acusat d'extorsionar entitats financeres. Ell mateix va apuntar en una recent roda de premsa que l'origen de la seva situació processal era una trama orquestrada per Villarejo.
Corrochano, de qui es presumeix una llarga relació amb Villarejo per la trajectòria policial d'ambdós, havia estat citat a declarar aquest divendres en qualitat d'investigat i després de comparèixer i acollir-se al seu dret a no declarar, la Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat que se li imposés com a mesura cautelar una llibertat sota fiança amb un termini màxim per consignar la quantia, cosa que el jutge finalment ha acordat.
Altres directius no declaren
Aquest divendres han comparegut així mateix Inés Ochagavía, que va substituir a Corrochano en el càrrec i un altre dels responsables de l'àrea de seguretat del banc, Nazario Campo Campuzano. Ambdós s'han acollit al seu dret a no declarar al·legant que la causa és secreta, com ja fessin|van fer dijous l'exdirector de Finances del BBVA Javier Malagón Navas i el director de Xarxa Banca Comercial del banc, Ignacio Pérez Caballer.
Així mateix, ha prestat declaració aquest divendres l'advocat i soci de Villarejo en la mercantil Cenyt, amb la qual contractava el BBVA, Rafael Redondo, l'únic d'aquesta jornada que ha prestat declaració i que ja té el passaport retingut i obligació de comparèixer en seu judicial des que va sortir en llibertat el setembre de 2018 després de 10 mesos a presó provisional per aquest mateix procediment.