Valtònyc ja ha celebrat la seva victòria contra Espanya. I ho ha fet amb un gest ben clar després que la justícia belga hagi denegat el lliurament a Espanya del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, a qui la justícia espanyola reclama tres anys i mig de presó després de ser condemnat per amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona. Valtònyc ha publicat una imatge fent la figa davant el rètol de l'ambaixada espanyola a Bèlgica, país on, ja fa tres anys, es va haver d'exiliar. 

Tuit de Valtònyc 

Tot i que hi ha qui diu que una imatge val més que mil paraules, el raper ha volgut acompanyar la foto que immortalitza aquest gest eloqüent amb un missatge ben clar en què resumeix tot el que ha viscut durant aquests tres anys de persecució. "Primer t'ignoren, després se'n riuen, després t'ataquen i finalment, guanyes". 

Record per a Pablo Hásel 

El mallorquí també ha enviat un missatge d'agraïment a tothom que li ha donat suport. "Gràcies als que m'han fet costat des de la meva detenció el 2012, des de l'exili el 2018, a l'equip jurídic i als imprescindibles que saben que la lluita és l'únic camí", ha escrit en la seva piulada. A més, també ha volgut recordar que hi ha altres cantants que han estat perseguits a l'Estat espanyol per les seves cançons, entre els quals el català Pablo Hásel. Per això, just després de la victòria ha demanat la seva llibertat. 

Crítiques a Òmnium 

"Està bé haver trobat justícia, encara que no sigui a casa meva", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què també s'ha mostrat crític. "Totes aquestes felicitacions són una merda si només es queden en felicitacions”, ha dit el raper, centrant les seves queixes en Òmnium, a qui ha demanat més acció.

“El que ha de fer Òmnium és mobilitzar-se i fer qualque cosa per la llibertat d’expressió i deixar de fer campanyes de màrqueting i tuits”, ha denunciat el mallorquí, que ha afegit: "Els necessitem i estan molt apagats. Els he necessitat molt i penso que no hi han estat. Menys tuits i més fer costat a la lluita de veritat. Els demano que es posin en contacte amb jo d’una vegada, que fem una reunió i que intentem treure Pablo Hasel de la presó i mobilitzar la gent per la llibertat d’expressió”.

L'agraïment d'Òmnium 

Abans que Valtònyc s'hagi pronunciat d'aquesta manera sobre l'entitat, Òmnium ja havia fet un tuit per celebrar la decisió de la justícia belga. "Un cop més, les greus mancances democràtiques de l'Estat espanyol queden en evidència a Europa" han escrit, donant l'enhorabona i les gràcies al raper per la seva "constància en la defensa de la llibertat d'expressió. 

El seu president Jordi Cuixart, en la seva visita a Waterloo el passat octubre va compartir una estona amb Valtònyc tal com va explicar a les xarxes: "I un plaer enorme, estimadíssim Valtònyc! Avui més que mai referent de lluita i persistència: Anar-hi, anar-hi i anar-hi!", va escriure Cuixart en un missatge acompanyat d'una fotografia en què apareixen junts. 

Mostres de suport 

El raper ha rebut diferents mostres de suport a través de les xarxes, des del president Puigdemont fins a la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, passant per membres de l'actual Govern de la Generalitat... També de l'advocat Andreu Van den Eynde, que en una piulada s'ha mostrat "molt content" per Valtònyc i alhora "trist per veure'l injustament exiliat (que no és qualsevol cosa estar forçat a viure lluny de casa teva i els teus)". Van den Eynde ha animat Valtònyc a "seguir fent hip-hop amb Gonzalo Boye i Simon Bekaert, el seu advocat. 

Decisió de la justícia belga 

"Victòria!". Amb aquest missatge a Twitter de les defenses s'ha conegut la decisió de la justícia belga de denegar el lliurament a Espanya del raper. El Tribunal d'Apel·lació de Gant ha resolt que manté la negativa d'extradir-lo a Espanya, després d'un any del procés en segona instància. Valtònyc i el seu advocat Simon Bekaert han mostrat la seva satisfacció. Ara, la fiscalia podria presentar recurs al Tribunal de Cassació, tot i que sembla difícil davant de dues resolucions negatives.

En la imatge principal, Valtònyc fa la figa davant l'ambaixada espanyola / Twitter