Després de la reunió d'aquest dijous de la Comissió Interdepartamental de la Sequera per fer seguiment de la greu crisi climàtica que pateix Catalunya, el Govern ha anunciat que una dotzena de municipis de l'Alt Empordà que depenen de l'embassament de Darnius-Boadella —que es troba en situació "extrema", segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA)— entren en fase 2 d'emergència per sequera, per la qual cosa hauran de fer front a més restriccions en el consum d'aigua. L'embassament, del qual depenen municipis com Figueres, Roses o Cadaqués, es troba a poc més de l'11% de la seva capacitat, amb menys de 7 hectòmetres cúbics. La mesura d'excepció entrarà en vigor la setmana vinent, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). 

🚱 Sequera a Catalunya: quines són les noves mesures de la fase 2 d'emergència?
 

En concret, els municipis afectats són Figueres, Roses, Cadaqués, Castelló d'Empúries, Cabanes, El Far d'Empordà, Fortià, Llers, Riumors, Santa Llogaia d'Àlguema, Vila-sacra i Villamala. Aquestes localitats, per tant, hauran d'afrontar unes restriccions més severes, com una reducció dels litres per persona i dia disponibles de 200 a 180 l/persona i dia, incloses les activitats econòmiques i comercials, així com la prohibició de regar els jardins privats, de fer servir les dutxes a les instal·lacions esportives i patges o d'omplir piscines privades. A més, també es prohibeixen tots els usos recreatius i ornamentals de l'aigua, com les fonts, pistes de gel o jocs i atraccions d'aigua. Els jardins públics, d'altra banda, només es podran regar amb aigües freàtiques o reutilitzades.

Només queden excloses de la prohibició d'ompliment les piscines cobertes inscrites al cens d'equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya i piscines descobertes d'ús durant tot l'any per a la pràctica esportiva federada i que disposin de sistemes de recirculació d'aigua. En aquests casos, es permetrà el reompliment parcial, però l'ús de les dutxes sí que queda prohibit. En aquesta fase, es manté l'excepció a l'ompliment total o reompliment parcial en piscines d'ús terapèutic ubicades en hospitals, residències i centres d'educació especial, i centres de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública, i també es permet en piscines particulars destinades al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat en la qual consta que pateixen alteracions de la conducta. També queden excloses les piscines d'aigua de mar, que poden omplir-se amb aigua de mar, sempre que es buidin sense connexió a les xarxes de sanejament.

 

Situació "extremadament crítica"

En roda de premsa, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que la situació de sequera "cada dia empitjora" i és "extremadament crítica", ja que els pronòstics meteorològics a curt i mitjà termini no són optimistes."Estem afrontant la pitjor crisi climàtica que ha viscut el nostre país quant a sequera, dinàmica i imprevisible", ha recordat la portaveu de l'Executiu de Pere Aragonès. Així ho ha explicat aquest dijous en una compareixença conjunta amb el secretari general d'Acció Climàtica, Josep Vidal, i el secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos. Tanmateix, la portaveu del Govern ha subratllat la necessitat de garantir l'abastiment d'aigua, no només per consum de boca, sinó per l'activitat econòmica.

EuropaPress 5808401 patricia plaja rueda prensa generalitat junto secretario general accion
Patrícia Plaja, Josep Vidal i Albert Castellanos / EP

 

Alleugerir les restriccions al camp i dessalinitzadores privades per l'activitat econòmica

La Comissió també ha aprovat aquest dijous la possibilitat que dessalinitzadores privades mòbils puguin proveir l'activitat econòmica, previ permís de les administracions —per l'ús de l'espai públic— per a així també destensar la xarxa pública d'aigua. D'altra banda, s'accedeix a les demandes dels pagesos catalans, que, en peu de guerra des de fa setmanes per la greu crisi estructural que afecta el sector primari, van reclamar alleugerir les restriccions per sequera a l'agricultura i la ramaderia per evitar una major afectació. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, va anunciar l'obertura del Govern a valorar aquesta darrera mesura i ara la Comissió ha validat aquest "alleugeriment" de restriccions.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!