El magistrat de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, vol evitar que la causa de Tsunami Democràtic es pugui emparar en la llei d'amnistia acordada entre el PSOE i l'independentisme. Per fer-ho, ha acusat a tots els investigats i imputats, entre els quals hi ha el president Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, a un delicte de terrorisme. Aquesta acusació se sosté a través de la mort d'un turista francès, causada per un atac de cor durant les protestes a l'Aeroport del Prat de Tsunami Democràtic l'octubre del 2019. Tot i que la llei d'amnistia inclou els delictes de terrorisme, especifica, tal com afirmen directives europees, que en les causes on hi ha morts no es poden amnistiar. Davant d'aquest enrenou, la filla del turista mort ha volgut sortir del pas i demanar que no s'utilitzi la mort del seu pare políticament. "Sé que a Espanya hi ha problemes. No m'agradaria que la història del meu pare s'usi amb fins polítics", diu Aurelie Scherzinger en un reportatge a El Mundo.
García-Castellón ha enviat al Tribunal Suprem aquesta causa en contra del criteri de la fiscalia, que, de fet, ha recorregut les imputacions per terrorisme. El cas és que la filla del turista francès sí que creu que les protestes van influir en la seva malaltia cardíaca. "Clar que la seva mort va ser a causa d'això; la calor, l'estrès... No és el mateix arribar en cotxe, sense nervis, que d'aquella forma", subratlla Auriele.
Una implicació desmentida pels Mossos, un jutjat de l'Hospitalet i el forense
Tot i l'opinió de la filla de Jean Claude Scherzinger, els Mossos d'Esquadra i el jutjat de l'Hospitalet de Llobregat van descartar que la mort estigués vinculada a les protestes. A més, els serveis d'emergència asseguren que van actuar ràpidament, van intervenir abans que els serveis d'AENA i el van portar ràpidament a l'Hospital de Bellvitge, on va traspassar. A més, l'autòpsia subratlla que la seva mort va ser natural, ja que l'home tenia una "malaltia potencialment letal" (una cardiopatia isquèmica crònica). Tot i això, el magistrat de l'Audiència Nacional s'agafa en un paràgraf de l'informe mèdic del forense, en el qual subratlla que "el diagnòstic està determinat tant per les troballes patològiques, com per l'historial mèdic i de les circumstàncies de la mort". Castellón s'aferra en què les circumstàncies en les quals es refereix el forense són les protestes a l'aeroport, una interpretació que ha causat polèmica.
El relat dels fets
Jean Claude Scherzinger acabava de jubilar-se als 65 anys després de treballar durant anys en la duana suïssa. Mai havia estat a Espanya i ell i la seva dona van fer un viatge fins a Oropesa (Toledo) per a visitar a un matrimoni veí que en aquell moment estava en la seva casa d'estiu. Un cop van acabar la visita, van decidir tornar a França a través de l'aeroport del Prat i allà es van trobar amb els manifestants de Tsunami Democràtic davant les instal·lacions.
Els concentrats bloquejaven els cotxes, i viatgers com Jean Claude van haver d'arribar caminant a l'Aeroport. "Van haver de caminar més d'un quilòmetre", subratlla la filla del turista francès, qui subratlla que "no estaven lluny de la porta". Tot i això, els seus acompanyants es van adonar que l'home no es trobava bé i van quedar en què s'assegués, mentre els acompanyants anirien a facturar. Tanmateix, quan van tornar de la facturació, ja hi havia l'ambulància. "Li van fer una autòpsia, però ningú ens va ajudar allà, ningú ens va donar informació", explica Auriele, criticant les ambaixades.