Les últimes notes de veu de l'excomissari Villarejo que afecten exdirigents del PP, especialment a l'exministra de Defensa María Dolores de Cospedal, o l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, han generat molta preocupació a l'Audiència Nacional perquè aquestes no formen part del sumari del cas Kitchen. Publicades pel diari El País aquestes han provocat un gran enrenou, però ningú (cap jutge i cap fiscal) hi havien tingut accés amb anterioritat, segons Libertad Digital. I, per tant, algú les ha d'haver filtrat. Durant l'operació Tàndem, quan Villarejo va ser detingut, la Policia va confiscar-li nombrosos discs durs i llapis de memòria, que entre tot sumava 40 Terabytes d'informació, que van ser enviats al CNI, per intentar accedir als continguts. Ara, però, el qüestionat Centre Nacional d'Intel·ligència, asseguren que 5 anys més tard encara no s'ha pogut desencriptar tot el volum d'informació. Amb tot, també existeix la possibilitat que sí que formin part del sumari, però no s'haguessin desencriptat.
Ara, el gran dubte és qui hauria filtrat aquestes notes de veu que tornen a posar l'operació Kitchen i la corrupció del PP al centre de la polèmica. Entre els principals assenyalats des de l'Audiència Nacional són la Policia del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, el CNI o fins i tot el mateix comissari, tot i que aquesta possibilitat és dubtosa, ja que qui en surt principalment beneficiat no és l'expolicia sinó el PSOE: suposen una cortina de fum amb nous titulars sobre la corrupció del PP amb la vista posada a les eleccions andaluses i a més poden col·laborar a tapar tot l'escàndol del CatalanGate i també el de l'espionatge als telèfons de membres del Consell de Ministres. Mai s'ha de descartar, però, que Villarejo hagi decidit tirar pel dret i filtrar els àudios. Per tot plegat, és una possibilitat que des de l'Audiència Nacional es plantegi alguna mena de diligència per intentar esbrinar l'origen de les filtracions.
La setmana passada, Unidas Podemos i l'independentisme van registrar una nova petició al Congrés per crear una comissió parlamentària sobre les clavegueres de l'Estat, a la qual, davant els nous fets, els socialistes podrien donar suport i aprofitar l'ocasió per exigir al nou president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que doni explicacions sobre els casos de corrupció. Amb tot, inicialment la petició de la comissió feia referència a l'espionatge amb Pegasus, però podria acabar girant al voltant de la corrupció.
Recobriment de les diligències?
Fa menys d'un mes, a finals d'abril, l'Audiència Nacional va tancar la investigació sobre la Kitchen, i mentre que es va decidir que l'exministre Jorge Fernández Díaz anés a judici, María Dolores de Cospedal se'n va lliurar, després de desestimar tots els recursos, també el de la Fiscalia Anticorrupció. Així, ratificava la interlocutòria del jutge Manuel García Castellón mitjançant la qual es finalitzaven les indagacions i es processava tant Fernández Díaz com el seu número dos, Francisco Martínez, i la cúpula del seu departament. Així mateix, s'arxivava el cas per a Cospedal i el seu marit, l'empresari Ignacio López del Hierro. El cas de l'ex secretaria general del PP i la seva parella, García Castellón apuntava que els indicis en contra seva "no són senyal inequívoc de la participació en els fets investigats". Ara, però, tot plegat canvia.
En les converses entre Villarejo i Cospedal, ella li demana ajuda. Concretament, parla de "llibreteta" de Bárcenas, on tenia registrat els beneficiaris dels sobresous del PP i la seva caixa B. "Escolta, i la famosa llibreteta, tu creus que la trauran? (...) És que Inda els ho explica a qui ho vol sentir", va consultar la secretaria general, Villarejo va respondre: "A mi la famosa llibreta que ell diu que tal, ell el que m'ha dit és que té fotocòpia d'algunes fulles que l'altre li ha ensenyat, que no se les ha arribat a donar. (..) Ni tan sols Inda, crec, pel que m'ha dit. Què va per aquí explicant coses? És que és un bocamoll". Tot plegat provoca que el jutge estigui en condicions d'ordenar d'ofici la reobertura de les diligències d'investigació, que ell mateix va tancar molt ràpidament, Cal tenir en compte que els sobreseïments de Cospedal i Del Hierro són provisionals.