“Hem entrat amb un full en blanc i sortim amb un full en blanc”. La frase l’ha pronunciat la presidenta balear, Marga Prohens, després de la Conferència de Presidents que s’ha celebrat aquest divendres a Santander i resumeix el malestar de bona part dels líders autonòmics. La cimera ha estat estèril. Els barons autonòmics han abandonat la capital de Cantàbria sense cap acord en les quatre carpetes que s’hi han abordat: finançament autonòmic, habitatge, immigració i recursos. La conferència, en tot cas, ha escenificat el distanciament entre Pedro Sánchez i Salvador Illa amb la resta de presidents autonòmics: els dos líders socialistes hi han defensat el model de finançament singular pactat aquest darrer estiu entre PSOE i ERC a canvi de la tornada del PSC al Palau de la Generalitat. Acabada la reunió, els barons del PP han sortit en tromba contra aquest acord i també contra un dels anuncis del govern espanyol: el pròxim gener es convocarà una nova reunió del Consell de Política Fiscal i Financera per negociar la condonació d’una part del deute autonòmic. No han faltat tampoc les habituals canonades del socialista Emiliano García Page contra tot allò que Pedro Sánchez pacta amb l’independentisme. Paral·lelament, Salvador Illa podrà presumir d’haver aconseguit que Barcelona es convertirà en l’amfitriona de la pròxima cimera.
Tots els presidents presents a la reunió amb els quals ha parlat ElNacional.cat pels passadissos del Palau de la Magdalena coincideixen en dues conclusions: han passat fred, sobretot a l’inici de la reunió, i la cimera s’ha convertit en una successió de monòlegs. Cap diàleg en cap moment. Tant és així, que un dels barons del PP lamenta que fins i tot se servia el dinar mentre ells parlaven. A més, els líders populars han retret amb contundència a Pedro Sánchez que no hagi ni contestat les seves exposicions, sinó que s’hagi limitat a anar repartint els torns de paraula sense donar resposta a les seves demandes i inquietuds. Silenci. “Pedro Sánchez deia que aquest era un fòrum de reflexió, però tota la vida ha sigut un fòrum d’acord”, lamenta un dels presidents que hi ha assistit. “Molt buit”, lamenta un altre dels presents a la reunió, que lamenta que “ha faltat preparació prèvia” i que marxa amb la sensació que Salvador Illa “atendrà fins al final” l’acord subscrit entre socialistes i republicans.
Així mateix, durant les intervencions de tots els presidents, hi havia una de les invitades que no ha pres la paraula, però que no ha sigut aliena als discursos que s’han pronunciat: María Jesús Montero. La mà dreta de Pedro Sánchez feia gestos “eloqüents” d’aprovació i desaprovació. De les interioritats de la reunió, ha transcendit un altre detall: la poca flexibilitat de Pedro Sánchez amb el temps dels discursos. “Ha consumit el seu temps”, ha dit el president espanyol a Carlos Mazón mentre encara estava parlant. El president valencià ha dedicat els primers minuts de la seva intervenció a parlar sobre el temporal que ha assolat el País Valencià i ha causat 223 morts. I Sánchez ho ha repetit, per exemple, amb el socialista Emiliano García-Page, la veu interna més crítica amb el seu lideratge.
Illa s’erigeix en mur ‘anti-Ayuso’ en defensa del finançament singular
Salvador Illa, en la roda de premsa posterior a la cimera, ha reivindicat el model de finançament singular com un mur contra l’ayusisme i les seves polítiques fiscals: ha lamentat les crítiques al model pactat amb ERC fetes des del “desconeixement” i ha exigit als barons “rigor” en les seves deliberacions sobre aquest assumpte. “No acceptaré lliçons de solidaritat dels qui practiquen la insolidaritat fiscal”, ha dit durant la trobada amb els seus homòlegs, en referència a la lideressa madrilenya. Un dels seus ‘triomfs’ en aquesta trobada ha estat aconseguir que el govern espanyol acceptés la seva proposta de convertir Barcelona en l’amfitriona de la pròxima Conferència de Presidents, encara sense data.
📝 Illa apunta a Ayuso i exigeix “rigor” als crítics amb el finançament singular: “El model català és solidari”
Consell de Política Fiscal el gener per pactar la condonació de part del deute autonòmic
Quan només passaven uns minuts des de l’arrencada de la Conferència de Presidents, el govern espanyol ha anunciat la convocatòria per al pròxim mes de gener d’una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera per negociar que l’Estat assumeixi part del deute autonòmic, un pacte al qual el PSOE havia arribat amb Esquerra Republicana fa poc més d’un any a canvi d’investir Pedro Sánchez president de l’executiu espanyol. El pacte entre socialistes i republicans apuntava a l’assumpció d’un 20%, cosa que equivaldria a uns 15.000 milions d’euros del deute de Catalunya i suposarà un estalvi de 1.300 milions en interessos. En aquesta cimera, Pedro Sánchez també ha reclamat a les comunitats autònomes que renunciïn a una part dels fons europeus que encara no han executat per entregar-los a aquells territoris que han estat afectats per la DANA, especialment el País Valencià.
Els barons del PP, alçats contra el model singular i la condonació del deute
A la sortida de la cimera, els barons del PP, alineats en estripar contra el finançament singular i la condonació del deute, també han lamentat que s’hagin trigat 33 mesos a convocar la Conferència de Presidents. L’última va ser el març del 2022 a la Palma per respondre a l’erupció volcànica. Alguns d’ells li ho han retret a Sánchez, que s’ha escudat en les convocatòries electorals per justificar-se. “No les ha convocat perquè no li ha interessat”, lamenta una de les veus consultades per aquest mitjà. Des del PP, vinculen la convocatòria a Santander amb tots els recursos que els presidents populars van presentar fa mesos en contra de la “inactivitat” de Sánchez. Un baró del PP retreu a Sánchez fora de micròfon que la condonació del deute respon a les “necessitats polítiques” de la Moncloa i no a les “prioritats dels ciutadans”.
📝 Els barons del PP recelen de la condonació del deute autonòmic promès per Sánchez: “És un pedaç”
I és que els líders del PP han disparat amb duresa contra la condonació del deute amb un doble missatge: recelar de la condonació i continuar exigint l’actualització global del sistema de finançament. Als populars, no els serveix el “xantatge” i el “caramel enverinat” de la condonació del deute, en paraules del president de Múrcia, Fernando López Miras. L’amfitriona de la cimera i presidenta càntabra, María José Sáenz de Buruaga, ha lamentat que la condonació “no és més que un pedaç” i l’ha presentat com un “esquer” als territoris per intentar que “es conformin amb les engrunes”. Una de les apostes dels barons del PP, abanderada per Isabel Díaz Ayuso, ha sigut que la condonació serveixi per donar oxigen al País Valencià. “Tindrà un impacte econòmic molt fort, una despesa brutal”, ha subratllat l’andalús Juanma Moreno Bonilla. “No s’han de condonar deutes i si cal fer-ho, que sigui al govern valencià per la catàstrofe que ha patit i perquè va heretar un deute que els impossibilita per pagar les coses més necessàries”, ha defensat la presidenta madrilenya durant la reunió. Ara bé, no seria la solució definitiva: “Condonar el deute a València és com que el banc et perdoni una mensualitat d’hipoteca”, ha verbalitzat el valencià Carlos Mazón.
Per cert, Isabel Díaz Ayuso ha desafiat Pedro Sánchez i l’ha instat a defensar una “república federal” en el pròxim programa electoral del PSOE. “Som un estat de les autonomies, no federal. Per això, si algú vol canviar-ho tot, que ho posi en el seu programa electoral i que els espanyols decideixin en unes eleccions”, ha esgrimit. Per la seva banda, a través d’X, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha sigut molt crític amb una cimera amb un resultat “molt decebedor”. “Es dedica més temps i més esforços a preparar les reunions a Waterloo que aquesta”, ha denunciat. “A Sánchez li destorba tot el que no controla, és inconcebible que no se n’hagi atès ni una de sola de les seves propostes, l’Espanya de les autonomies és l’antítesi a aquest govern entossudit a crear privilegis i greuges”, ha conclòs.
També Emiliano García-Page n’ha fet de les seves i en sortir de la reunió ha disparat sense miraments contra Pedro Sánchez i Salvador Illa reivindicant, en una defensa aferrissada de l’espoli fiscal als catalans, que “la riquesa de Catalunya no és de Catalunya sinó del conjunt dels espanyols”. “L’Emiliano ha fet d’Emiliano”, admetien entre rialles alguns dels presidents autonòmics aquest divendres quan, en conversa informal amb periodistes, se’ls preguntava sobre com havia estat la intervenció del president de Castella-la Manxa a la cimera.
Una fotografia del president de la Generalitat, el lehendakari, el rei i els líders autonòmics dotze anys després
Més enllà de les nul·les conclusions de la trobada, Pedro Sánchez ha presumit a primera hora que la cimera “demostra la unitat territorial”. Ho ha afirmat per reivindicar la foto de família que ha unit Salvador Illa, Imanol Pradales, Felip VI i els presidents autonòmics. Això no passava des del 2012, quan Mariano Rajoy era l’inquilí de la Moncloa, Joan Carles I habitava la Zarzuela, Artur Mas era a la Plaça Sant Jaume i Patxi López era el màxim responsable de l’Ajuria Enea.