El Jubileu de Platí de la reina Elisabet II d'Anglaterra (i la seva avançada edat) fan reflexionar sobre el futur de les monarquies en els sistemes democràtics. A l'Estat, fins i tot els monàrquics creuen que Felip VI tindrà problemes per mantenir la seva posició. En un article publicat aquest divendres pel diari econòmic Financial Times, es pregunten quines estratègies han d'adoptar les Famílies Reials d'Europa si volen sobreviure en un futur. Sobre el Regne Unit, l'FT considera que els Windsor "podrien aprendre de les tàctiques" emprades per dues de les monarquies més antigues del vell continent, l'espanyola i la neerlandesa. Sobre els Borbons, el diari explica com "la monarquia espanyola té tants problemes que el rei emèrit no pot entrar al seu propi país sense enrabiar la gent". El mateix article relata també la llarga llista dels "diversos escàndols" de Joan Carles I, "des de disparar un elefant en un safari de luxe" fins als seus problemes amb la justícia.
"Abolida en un referèndum"
La monarquia britànica no travessa el seu millor moment, i el relleu d'Elisabet per Carles podria complicar encara més el futur de la institució. Per l'FT, "els nous moviments de masses de la nostra era [...] comparteixen un punt en comú: la ira contra les elits que es consideren a si mateixes amb dret només per ser qui són. La tolerància de les famílies reials esnobs ha disminuït", asseguren. En el cas de la monarquia neerlandesa, l'actual rei intenta millorar la seva imatge sent proper amb la ciutadania. Pel que fa a la monarquia espanyola, "l'actual rei, Felip, està intentant frenèticament reparar els danys que el seu pare va infligir a la monarquia", assenyalen. Malgrat les comparacions, consideren que "Felip té més preocupacions que els Windsors o Oranjes: el domini republicà en algunes enquestes espanyoles, especialment entre els joves, suggereix que la monarquia espanyola podria ser finalment abolida en un referèndum com va passar a Itàlia el 1946 i Grècia el 1974", prediuen.
Rei de Catalunya?
D'altra banda, la monarquia espanyola també destaca en l'article de l'FT per l'efecte contradictori que causa en la societat, perquè si bé se suposa que han d'"encarnar la unitat nacional" de l'Estat, "és precisament per això que als moviments sobiranistes no els agrada", i encara van més enllà, relacionant el suport a la Família Reial amb el "sentit de ser espanyol, de manera que la monarquia és popular en una regió proespanyola com Extremadura i impopular en regions amb el seu propi nacionalisme: Navarra, el País Basc i especialment Catalunya". És en aquest punt que qüestionen la legitimitat dels Borbons en el territori català: "Atès que Felip és habitualment esbroncat a Barcelona, on el Tribunal Suprem va haver d'obligar l'ajuntament a posar una imatge d'ell, és difícil argumentar que encara sigui rei de Catalunya", sentencia l'article.