El Financial Times reconeix en un editorial que els escocesos tenen dret a un segon referèndum d’independència perquè ha canviat la “situació constitucional” en què es va celebrar el primer, quan encara no se sabia que hi hauria un Brexit, que els escocesos rebutgen. En el referèndum per sortir de la UE del 2016, el 62% dels escocesos van votar a favor de quedar-s’hi. En el referèndum d’independència, el 2014, el ‘no’ va guanyar amb un 55% dels vots. El diari de referència de la City financera de Londres només hi afegeix una condició: que els partits que demanen el referèndum obtinguin la majoria a les properes eleccions escoceses que, si no s’avancen, se celebraran el 2021.
Aquest és l’últim paràgraf de l’editorial, molt clar: “Aquest diari dona suport ferm al Regne Unit com un dels matrimonis polítics amb més èxit de la història. Però l’argument que la sortida de Gran Bretanya de la UE canvia la situació constitucional és legítim. Si els partits que donen suport inequívocament a un nou referèndum d’independència guanyen una majoria amb el sistema proporcional d’Escòcia a les eleccions [escoceses] del 2021, concedir un segon referèndum resultaria indiscutible. Si es vol preservar el Regne Unit, el govern [britànic] ha de fer tot el possible per convèncer els escocesos de votar ‘no’ una altra vegada”.
L’argument del diari per demanar una nova victòria electoral a Escòcia és que l’actual 45% dels vots obtinguts a les últimes eleccions generals “no atorga cap mandat” als independentistes per a un segon referèndum.
Reconeix, però, que la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, té raó quan al·lega que el govern britànic ha ignorat les seves propostes de romandre, almenys, dins el mercat únic europeu, mentre que, de fet, ha concedit a Irlanda del Nord un estatus semblant. El Brexit també va perdre a Irlanda del Nord.
El Financial Times avisa, però, que seria difícil que Escòcia quadrés els seus comptes sense les transferències que arriben del govern britànic a causa de la baixa del preu del petroli del Mar del Nord, del qual depenen els ingressos d’Escòcia. Abans del referèndum del 2014, el preu del cru era 100 dòlars/barril. Actualment és de 65 dòlars. També pronostica que l’Escòcia independent tindria una “frontera dura” amb Anglaterra i que això li suposaria pèrdues comercials.