Cop fort a la justícia espanyola, al govern de Mariano Rajoy i... una demostració de les tensions entre Madrid i Berlín. Això és el que demostra la sentència del tribunal de Schleswig-Holstein segons el Financial Times, que posa en relleu que, malgrat que el govern alemany "s'esforça a assegurar constantment que dona suport total a Espanya davant del repte català [...] per garantir l'ordre constitucional", ara deixa l'Estat espanyol en entredit perquè la justícia alemanya no només no extradirà Carles Puigdemont per rebel·lió, sinó que a més posa en dubte el delicte de malversació del qual se l'acusa.
El diari britànic recorda que Alemanya ara ha demanat al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que els enviï més informació per poder prendre una decisió amb tots els arguments en mà —ja que, de moment, no veu elements per justificar l'extradició— i poder valorar, així, si realment hi ha un delicte de malversació de fons públics darrere de la celebració del referèndum de l'1-O i, tot i que recorda que el tribunal alemany qüestiona ara aquest delicte, se li passa per alt que el president espanyol ja va deixar anar el 7 de febrer al Congrés que "no es va dedicar ni un sol euro del FLA al referèndum il·legal que suposadament s'havia de celebrar a Catalunya".
La canceller alemanya, Angela Merkel, va tornar a insistir ahir en la seva idea que estan "convençuts que el conflicte català s'ha de resoldre dins l'ordre jurídic i constitucional espanyol", però les suposades declaracions de la ministra de Justícia alemanya, Katarina Barley, advertint Espanya que "no doni per feta l'extradició de Puigdemont" perquè considerava que la sentència "és correcta", "van fer enfadar" els polítics espanyols i, segurament per això, el govern alemany es fa afanyar ahir a atribuir a un "malentès" les paraules de la seva ministra.
Espanya, com Turquia
Però la cosa encara va més enllà. Després que Barley qüestionés suposadament la justícia espanyola, altres polítics alemanys van sortir a qüestionar l'euroordre contra Puigdemont i van instar el govern federal d'Alemanya a considerar l'extradició del president en funció de l'experiència del poder judicial turc o polonès pel seu "enfocament" de l'estat de dret.
De fet, el Financial Times posa especial èmfasi en les declaracions del diputat del Partit Socialdemòcrata (SPD), Rolf Mützenich, que va insistir en la idea que Alemanya ha de reflectir si les euroordres "continuen garantint un procés just" i, per tant, "si compleix els principis de democràcia i de l'estat de dret", no com Turquia o Polònia.
Ara bé, tot i així, Puigdemont i la resta de dirigents catalans continuen insistint al govern del PP que cal diàleg i, fins i tot, el president ja va deixar caure dissabte que "la independència no és l'única solució per a nosaltres" i que, precisament per això, "estem preparats per escoltar".