El diari britànic de referència en economia i negocis, Financial Times, pren el pols a l'independentisme català a les portes de les eleccions i el compara amb el mateix moviment a Escòcia, amb qui situa diferències remarcables perquè uns emprenguin un camí o un altre. En aquest article, on també hi ha declaracions del candidat d'Esquerra, Pere Aragonès, subratlla la necessitat de mirar el model escocès per fer factible la independència. De fet, aquesta idea també l'ha defensada el republicà aquest matí en una entrevista a Catalunya Ràdio.
En línies generals, la capçalera subratlla aquest paral·lelisme: "Els polítics independentistes busquen l'estratègia del nord abans de les enquestes regionals de diumenge". I de fet, conclou que l’èxit dels independentistes escocesos amb el partit de la SNP per sortir del Regne Unit "podria dinamitzar el moviment independentista català, l'únic que podria canviar el guió a Catalunya és la independència d'Escòcia".
Però en aquest mirall del nord, el Financial Times situa moltes diferències: "El gran problema és si Escòcia i Catalunya es dirigeixen en direccions diferents des del referèndum anticonstitucional de Catalunya del 2017, que va ser seguit per un període de govern directe des de Madrid".
Diferències entre ambdós processos
D'entrada, el fort lideratge de l'SNP amb la primera ministra, Nicola Sturgeon, al capdavant és diferent d'un independentisme català on la majoria d'enquestes preveuen un empat entre Junts i Esquerra, compartit amb els constitucionalistes del PSC. En aquest fet se centra el rotatiu: "Alguns científics socials descriuen els catalans com a més dividits que els escocesos, argumentant que la història de la regió de les migracions del sud d’Espanya o a l'Amèrica Llatina va provocar generacions d’espanyols en lloc de catalanoparlants indiferents o hostils al separatisme. A Catalunya no hi ha hagut cap equivalent a les enquestes que posen constantment el suport a la independència d’Escòcia en més del 50%".
A més, també marca diferències entre candidats. De Pere Aragonès argumenten que "busca un acord amb Madrid per a la celebració d'un referèndum tot i que els socialistes han descartat aquesta opció i recorden que la Constitució espanyola diu que la unitat és indivisible". De la candidata de Junts, Laura Borràs, conclouen que "defensa un enfocament més confrontat amb Madrid".
Una altra diferència és la situació del govern de Pedro Sánchez i el de Boris Johnson. El Financial Times veu en el Brexit una oportunitat per als objectius sobiranistes dels escocesos: "L'SNP apareix amb aspiracions d'una nova gran victòria a les eleccions al Parlament escocès d'aquest maig, amb el Brexit, la impopularitat del primer ministre britànic Boris Johnson i la pandèmia que alimenta el sentiment independentista". Però també n'hi ha que miren en la direcció contrària.
Des de l'SNP, George Kerevan també demana que el partit es plantegi "noves formes d'obligar Londres perquè accepti un altre referèndum i fer com els catalans que, a vegades, han situat les eleccions generals com un plebiscit". Fins i tot ha demanat "retirar, si cal, els diputats del país".
El Financial Times considera que els camins amb Catalunya "han divergit" sense negar que ambdós han viscut una "darrera dècada fatídica, però els catalans estan en una campanya on intenten mantenir l'equilibri". En definitiva, Escòcia i Catalunya són vasos comunicants i "l'empenta" dels primers per "abandonar el Regne Unit està agafant ritme" i condicionarà Catalunya.