L'editor sobre qüestions europees de l'important diari britànic 'Financial Times', Tony Barber, ha escrit un article on ha comparat l'espionatge als líders independentistes amb el cas Watergate, que va acabar amb la dimissió del president dels EUA Richard Milhouse Nixon. "Aquestes revelacions són greus. Les democràcies depenen de la confiança, la responsabilitat i el respecte a la llei. Però és un fet conegut que l'espionatge polític intert s'ha fet en democràcies i en estats autoritaris", ha escrit Barber. Al seu entendre, "la responsabilitat fonamental d'utilitzar el programari espia recau en els governs i les agències d'intel·ligència", cosa que en aquest cas apunta directament al govern espanyol i al CNI.
"Tot indica que l'escàndol que s'ha produït a Espanya és només la punta de l'iceberg. El programa Pegasus que també s'ha instal·lat als telèfons de Sánchez, Robles i els independentistes catalans, ha estat usat pels governs de Polònia, Hongria i altres països", recorda.
El diari sosté que la majoria de democràcies tenen controlats aquests espionatges. “Potser el millor que es pot dir de les democràcies és que no deixen, en cap cas, que els seus serveis d'espionatges vagin per lliure”, ha advertit l'editor britànic. "Les democràcies són cases de vidre, cosa que desaconsella als seus representants que hi llancin gaires pedres". A més cal recordar que a part dels independentistes, el president espanyol, Pedro Sánchez, i alguns ministres de l'executiu espanyol, també han estat espiats amb Pegasus. Encara que no s'ha descobert l'autoria d'aquest altre espionatge, tots els indicis en aquest cas apunten al Marroc.
El rotatiu britànic amb més rellevància econòmica ha comparat el Catalangate amb el Watergate. De fet, l'article, només començar, diu així: "Han passat dècades del Watergate, i la política espanyola està ara convulsa després de les revelacions que el seu servei d'intel·ligència va espiar els líders separatistes catalans". El 'Financial Times', a través de Tony Barber, ha criticat els governants que no saben ni a qui estan espiant. És per això que demana als dirigents de la Unió Europea que si realment volen construir una unió política més propera, "haurien de parlar amb els seus serveis d'intel·ligència sobre a qui és apropiat espiar i a qui no".
Aragonès i el Catalangate
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha pronunciat avui sobre el cas d'espionatge polític CatalanGate des d'un acte electoral a Girona. Conscient del paper clau d'ERC per a la governabilitat espanyola, ha avisat: "Que no ens posin a prova". Aragonès s'ha desplaçat a la capital gironina al costat de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, per presentar Quim Ayats com a candidat dERC a l'alcaldia i ha aprofitat per llançar aquest missatge. "Si algú es pensa que cessant la directora del CNI aconseguirà amb aquesta cortina de fum passar pàgina d'aquest cas, absolutament s'equivoca", ha afirmat.
"Que no ens posin a prova, quan ens han posat a prova han vist què ha passat", ha subratllat el president català en referència a les mobilitzacions ciutadanes independentistes. I ha assegurat que els drets i les llibertats estan "en perill davant un Estat que no els respecta i que els vulnera sistemàticament”. Per al president Aragonès, el cas d'espionatge és el "més injustificable, més greu i escandalós de les darreres dècades". I ha expressat que espera ara "la intoxicació més gran dels últims mesos", perquè "intentaran justificar l'injustificable i s'inventaran el que hagin d'inventar”.