Amb menys d'una setmana, a Madrid s'han declarat eleccions en dimarts i el líder de Podemos, Pablo Iglesias ha deixat la Moncloa per entrar en el cos a cos a la Comunitat amb Isabel Díaz Ayuso. La precipitació dels fets també ha agafat per sorpresa la premsa estrangera. Centrats en les dèbils restriccions que es viuen a la capital espanyola, convertida en un pols d'atracció per a turistes francesos, de cop i volta, veuen un gir de guió estrany.

El diari britànic Financial Times ha dedicat un dels seus darrers reportatges en les conseqüències que tindrà a l'estat espanyol aquestes eleccions madrilenyes: "Un desafiament per al futur de diversos partits polítics del país". I preveu una lluita de "les més decisives en la història recent d'Espanya" entre el Podemos d'Iglesias i el PP d'Ayuso. Per tot plegat, considera que cal estar atents ja que d'elles també "es podrà determinar una polarització de partits sense precedents".

Són moltes les capçaleres i els mitjans que veuen amb preocupació els extremismes europeus accentuats per la Covid-19. Recentment, era el canal àrab Al Jazeera qui preveia un augment del feixisme al continent i situava Espanya i Vox com un dels punts de referència. Ara, la premsa britànica també va en aquesta direcció i considera que Madrid ho pot precipitar tot: "La cursa a Madrid, el motor econòmic del país, ha agafat rellevància nacional". 

"Podemos està en risc de caiguda"

També veu un precedent en les eleccions del 4 de maig per acabar amb partits més recents que no han sabut trobar un paper d'extrems o l'encaix en el seu electorat. Concretament cita el fracàs de Ciutadans: "Lluita per sobreviure com una força més i poder superar els llindars de representativitat". Però el Financial Times, també posa l'alerta a Iglesias: "Podemos corre el risc de caure per sota del 5% en la votació" i retreu que no tingui en compte la força del seu rival directe, Más Madrid.

La conclusió que en treu és clara: "Si Ciutadans o Podemos no aconsegueixen obtenir representació, Díaz Ayuso ho tindrà molt més fàcil, ja sigui sola amb el seu PP o amb el suport de l'extrema dreta de Vox". Per tant, l'únic que en pot sortir reforçat és, de retruc, Santiago Abascal. En canvi, a Iglesias el situa en un paper difícil: "Portava poc més d'un any com a vicepresident del govern on tenia poca responsabilitat ministerial directa tot i que va ajudar a donar forma a l'estratègia del seu partit". 

En la línia del Financial, també va el CIS. Iglesias obté la seu pitjor nota de l'últim any en l'avaluació de líders i baixa per sota dels 3 punts, cau a una nota d'un 2,9. Aquest baròmetre va ser realitzat just abans que Iglesias anunciés la seva candidatura a la Presidència de la Comunitat de Madrid.